Private bygninger

StabburSevletunetSevleloftet er det yngste av de tre langlofta i Numedal. Loftet skal være bygd så seint som i 1632, men bygningsformen og beitskiene har en klar middelaldersk karakter. Loftet har mange likhetstrekk med loftet på Mellom Kravik, med inngangsdører til hvert rom fra sval-gangene utenfor. Sevleloftet har to forrådsrom i første etasje og tre rom med faste senger langs veggene i andre etasje.

Sevleloftet har som loftet på Mellom Kravik også kraftig utbuka beitskier på hver side av inngangsdørene i første etasje. Beitskiene er felt inn i stokkendene, noe som var typisk for middealderen. På Mellom Kravik hadde beitskiene det Berg kaller timeglassmotiv med utskårne profiler som markerer selve utbukinga. På Sevle er beitskiene også utsmykket med forskjellige typer karvskurdmotiv som seksbladsroser, stjerne, små kors og palmetter.

Den klart middelalderske karakteren på beitskiene på Sevle har gjort at mange har tvilt på om loftet eller deler av det virkelig kan være bygd så seint som i 1632. Hilmar Stigum mente for eksempel at beitskiene kunne ha vært benyttet i en eldre bygning tidligere. Andre middelalderloft med portaler med utbukende beitskier i Numedal finner vi på Søre Eie i Nore, i andre etasje på Fjøse i Svene, Søre Kjemhus i Veggli, Nedre Skarpmoen i Rollag, Fossan i Rollag, Loftsgård i Nore og Sandnes i Nore.

 

(klikk på bildene for å se større versjoner)

dørstolpe sevleburetLåveSevletunet

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka