Program 2024

Hurtigmeny

There is no translation available.

Arrangementer i Numedal uke 29/30

Middelalderuka ble tidligere arrangert av de tre numedalskommunene. Nå arrangeres uka av frivillige lag og organisasjoner, med økonomisk støtte og koordinering fra kommunene. Det legges ned stor innsats for å gi fastboende, hyttebeboere og turister fine opplevelser, blant annet; foredrag, forestillinger, utstillinger, konserter, kurs og aktiviteter. Arenaene er som tidligere stavkirkene, bygdetunene, middelaldergårder og Middelaldersenteret i Rollag.

Markering av Kongsberg by 400 år

Kongsberg by feirer 400 år i år. Numedal markerer også byjubileet med forskjellige arrangementer.
Kongsberg har vært viktig for Numedal, men Numedal har også vært viktig for Kongsberg - By og land, hand i hand. Disse arrangementene er spesielt merket i programoversikten.

Middelalderverkstedet 22.-26. juli

Arrangeres av Eldhanda, i Numedal Middelaldersenter i Rollag. Du kan lese alt om de ulike kursene på middelalderverkstedet.no 


Lørdag 20. juli kl. 10-18

Middelalderdag på Langedrag
Alle aktiviteter denne dagen er inspirert av middelalderen. Midt på dagen kommer ridderlagene «Mattis» og «Borka» ned fra fjellet for å kjempe om heder og ære - et hesteshow uten like. Du kan delta i middelalderaktiviteter på tunet, se ulv, gaupe, rev og alle de andre dyra våre.

Mer informasjon:

 


Tirsdag 23. juli

Kl. 17.30
Foredrag "Endring i tro - endring i drakt" v/Astrid Bryde i Rollag stavkirke
Overgangen til kristendommen hadde innvirkning på folks liv og også på hvordan de kledde og pynta seg. 

Astri Bryde har holdt på med søm og tekstil siden hun var omtrent 5 år gammel. Hun har samlet tekstiler fra hele verden gjennom en årrekke, og siden 1994 dels kuratert og dels vært medvirkende i rundt 20 tekstil- og andre typer utstillinger. Utstillingene har skjedd i samarbeid med både museer, gallerier og privatpersoner. Fra 2009 har spesialfeltet hennes vært historiske tekstiler, og hun har holdt kurs og foredrag her i landet så vel som i Danmark, Sverige, Tyskland, England, Australia og USA. Hun har en bachelor og master i norsk tradisjonskunst fra Universitetet i Sør- Øst-Norge (USN).

Inngang kr. 300 inkl. enkel servering.Vipps/kontant.
Arrangør: Rollag kirkelige fellesråd.

Kl. 19.00
Foredrag "Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861" v/Bjørn Ivar Berg på Rollag bygdetun
Foredrag v/historiker og forsker Bjørn Ivar Berg om sølvtyverier på Kongsberg og sølvsmeder fra Numedal.

Bergverket på Kongsberg skapte grobunn for kriminalitet. Sølv var ettertraktet vare og ble stjålet både på grunn av armod og drøm om rikdom, pengebegjær blant bedrestilte og dumhet. Konsekvensene, hvis det ble oppdaget, kunne være dramatiske. Mange bygdefolk var mellomhandlere i til dels komplekse helernettverk som håndterte sølvet på dets vei fra gruver og andre arbeidssteder til sluttbrukerne - ofte i byene, og spesielt i Drammen.

Bjørn Ivar Berg har i sin bok "Sølvtyvereier på Kongsberg – 1623-1861", en omfattende dokumentasjon av hvem som stjal og deres skjebne. Ikke så rent få navngitte numedøler er omtalt. Noe av dette "tjuvsølvet" endte hos sølvsmeder oppover dalen, bl.a. så var den legendariske Ole Nattestad i sølvtyverikommisjonens søkelys. I stedet for å møte i kommisjonen stakk Ole av gårde til Amerika og ble den første norske settleren i Wisconsin.

Enkelt kafésalg. Inngang kr. 200. Vipps/kontant.
Arrangør: Rollag kulturarvlag. Arrangementet er en del av "By og land - hand i hand" - Numedals markering av Kongsberg 400 år.

 


Onsdag 24. juli

Kl. 13.00
"Skogsdrift i sølvverkstida" foredrag og vandring v/Narve Lid og Even Tråen på Rollag bygdetun
Narve Lid og Even Tråen vil snakke om skogsdrift knytt til sølvverkstida, og publikum blir tatt med på ei vandring langs ein laktervedvei inn i eit juv.

Sølvverkstida er av mange sett på som ei tung tid for oss i Numedal. Vi vart pålagt å arbeide for Sølvverket og pålagt å levere det dei hadde bruk for. Vi lika ikkje plikta og tvangen, men vi må ikkje gløyme at dette ga oss store inntekter. I 1690 sa fogden Climb dette: "I Numedal finnes ingen fattigdom". Fyrst og fremst var det skogen som ga oss inntektene. Anten det var hustømmer til å bygge byen, ved til gruvene, kolved eller setteved. Skogane vart drivi så hardt i Sølvverkstida, at det blei mangel på både ved og virke. Denne skogstrafikken sette spor. Mest aIle sidevassdraga til Laugen har minne frå denne tida. Det er dette vi vil fokusere på denne stunda på Rollag bygdetun.

Enkelt kafésalg. Inngang kr. 200. Vipps/kontant.
Arrangør: Rollag kulturarvlag. Arrangementet er en del av "By og land - hand i hand" - Numedals markering av Kongsberg 400 år.

Kl. 17.00-20.00
Sommerkveld på museet på Lågdalsmuseet i Kongsberg
Barne- og familiekveld.

Her finner du nettsiden til Lågdalsmuseet.

Kl. 19.00
Konsert med Valkyrien Allstars i amfiet i Numedal Middelaldersenter. Amfiet åpner kl. 18.00.

Valkyrien Allstars beskrives slik av musiker Eirik Havnes:

Dritbra band spiller dritbra musikk. I en ideell verden ville det vært tilstrekkelig å beskrive Valkyrien Allstars på den måten. Uten å måtte gå den lange omveien hvor en skriver at Valkyrien Allstars spiller tidløs og moderne musikk i ett og samme uttrykk, at de har smeltet sammen rock, pop, visesang og folkemusikk i et helt unikt musikalsk landskap som alltid er umisgjenkjennelig Valkyrien Allstars.

I en ideell verden trenger man ikke komme med sånne relativt oppbrukte floskler, og forklare at de på toppen av dette har et tekstunivers som er både dypt, grunt, morsomt og sårbart på en og samme tid.

I en ideell verden trenger man egentlig ikke si hele bandnavnet en gang, men bare kalle dem Valkyrien, fordi alle vet hva man snakker om. At det er snakk om et band med en tilstedeværelse og genuinitet på scena en bare kan få til fordi man elsker å spille sammen og samtidig er vanvittig dyktige musikere.

I en ideell verden trenger man ikke en gang reklamere for konserten, for alle bare vet hva som skal skje og hva man skal oppleve, og nesten på autopilot løser billett fordi man bare vet. Vet at en ikke helt klarer å henge med på teksten til Slutte å Byne, men bare gauler med likevel. At den festligste delen av konserten ofte skjer mens de stemmer instrumentene (de som vet, de vet). Det er jo det vi snakker om her: Å vite. At det er en grunn til at de har vunnet Spellemannsprisen for viser, Prøysenprisen for tekst og Edvard-prisen i åpen klasse, fordi det er umulig å egentlig sette dem i bås.

I en ideell verden spiller Valkyrien på favorittsjappa di hver dag, eller i det minste hver helg. Men de gjør jo ikke det. De spiller bare iblant. Og det er så mange ting en kan angre på her i verden at en burde gjøre seg selv den tjenesten at man ser den konserten med Valkyrien, så har man i det minste en ting mindre å angre på. Men verden er ikke ideell. Og er det noen som klarer å sette ord på det bedre enn noen andre, så er det Valkyrien. Med tekster som fanger alle gråtonene i en verden vi elsker å fremstille i sort hvitt. Følelsen av å kanskje elske noen, kanskje ville dra, kanskje ville bli, kanskje angre. Nå er det skrevet litt vel mange ganger allerede, men verden er altså ikke ideell, og Valkyrien får en til å kjenne på den sjeldne følelsen at det faktisk går bra det óg.

Inngang kr. 490 for voksne / kr. 380 for studenter og ungdom 12-18 år / gratis for barn under 12 år.

Kjøp dine billetter på ticketco.no 

Arrangør: Foreningen Numedal Middelaldersenter.

 


Torsdag 25. juli

Kl. 17.00
Foredrag "Kvinnerollen i en brytningstid" v/Kim Hjardar i Rollag stavkirke
Det var en klar sammenheng mellom kvinner og makt i vikingtiden og i middelalderen. Men hvordan makten kom til utrrykk endret seg med religionsskiftet.

I vikingtiden holdt mange kvinner viktige samfunnsmessige posisjoner og var både lokale ledere og styrere av samfunn. De var diktere, legekoner, dyktige håndverkere og entreprenører med egne skip. Kvinner ledet ekspedisjoner og drev handel, og de spilte en viktig rolle som kunnskapsformidlere, oppdragere og voktere av samfunnets verdier. De var et viktig bindeledd i kommunikasjonen mellom denne verdenen og den åndelige verdenen, og innehadde viktige posisjoner innen den norrøne kulten. Mye av dette forsvant med kristendommen, eller kom til utrykk på andre arenaer. I foredraget ser vi nærmere på kvinnens rolle i overgangen mellom hedendom og kristendom i Norge.

Kim Hjardar historiker og forfatter med studier i Vikingtid og tidlig middelalderkultur fra Universitetet i Oslo som spesialfelt. Han har utgitt en rekke bøker om vikingtid og hans siste bok Audr- Kvinneliv i vikingtid kom i 2022. I 2012 mottok han sagaprisen for boken Vikinger i krig. Kim Hjardar har stor internasjonal annerkjennelse som vikingtidsekspeert og brukes ofte som konsulent på store internasjonale produksjoner. 

Inngang kr. 300 inkl. enkel servering. Vipps/kontant.
Arrangør: Rollag kirkelige fellesråd.

Kl. 18.00
Foredrag "Forpakterspelemennene" v/Anne Svånaug Blengsdalen på Høgheim i Lyngdal
Foredrag om "Forpakterspelemennene" i Numedal på 16- og 1700-tallet v/professor em. Anne Svånaug Blengsdalen.

Musikus instrumentalis (stadsmusikus) hadde enerett/kongelig privilegium til å utøve musikk i et bestemt geografisk område. En spelemann kunne bli stilt for retten for å spille ulovlig, og dermed ha gått stadsmusikanten i næringa. Forpakterspelemenn kaltes de som fikk tillatelse av Musikus instrumentalis på Kongsberg til å spille i bryllup eller andre folkesamlinger utover i bygdene. Forpakterspelemennene i Numedal har slektsgreiner til spelemenn i Sigdal, Sandsvær og Tinn. Anne Svånaug Blengsdalen (Haugan) har skrevet boka "Takt og tonar" om spelemenn og spelemannstradisjoner i Numedal, og via en del av boka til denne ordningen.

Etter foredraget blir det konsert med: Knut Rogstad, Steinar Strøm, Bård Vegard Bjørhusdal og
Anne Svånaug Blengsdalen.

Inngang kr. 200 inkl. kaffe og kake i pause mellom foredrag og konsert.
Arrangør: Flesberg historielag. Arrangementet er en del av "By og land - hand i hand" - Numedals markering av Kongsberg 400 år.

Kl. 19.00
Foredrag "Tarald og Tølløv: Lokale helgener i Numedal og Tinn" v/kirkehistoriker Bjørn Ole Hovda i Uvdal stavkirke
Bygdehelgener og lokale helgener har vært vanlig flere steder i landet. En helgen er en person som er gjenstand for religiøs dyrkelse og anses for å ha nær kontakt med gud.


Fredag 26. juli

Kl. 11.00-15.00
Barnas dag på Rollag bygdetun
Velkommen til en dag for hele familien på vakre Rollag bygdetun. Håndverk, mat på bål, leik og moro.

Inngang kr. 50 for alle fra 4 år. Kafésalg.
Arrangør: Rollag kulturarvlag i samarbeid med bl.a. Rollag knivlag.

Kl. 14.00
Familietur til Grovengruvene i Nore
I 1770-åra ble det oppdaget kopperforekomster ved Groven. Her finnes det flere spor etter gruvevirksomheten.

Vi går fra Groven i Åsbøgrend, på vestsiden av Norefjorden. Følg Åsbøgrendveien fra Numedal
videregående skole. Vi skilter der du skal parkere. Støvler/fjellsko, sykkelhjelm og lommelykt anbefales. Mer informasjon legges ut på Nore og Uvdal bygdetuns facebookside.

Arrangementet er en del av "By og land - hand i hand" - Numedals markering av Kongsberg 400 år.

Kl. 20.00
Bokbad med Jørn Øyrehagen Sunde og Øystein Morten i Numedal Middelaldersenter 
Jørn Øyrehagen Sunde ga ut boka "Kongen, lova og landet" i 2023, og vil denne fredagskvelden møte forfatter og ordfører i Rollag, Øystein Morten.

Magnus Lagabøters landslov feirer 750 år i 2024. Magnus Lagabøter var den eneste kongen i norsk mellomalder som ikke førte krig. I stedet skapte han Landslova, som ble en grunnsten i norsk politikk, rett og samfunn. Kong Magnus den 6. er en av de mest fasinerende norske kongene, som ledet Norge i en tid der Norge, som et av få land i Europa, fikk en lovbok som ble brukt i hele landet.

Jørn Øyrehagen Sunde er professor i rettshistorie ved Institutt for offentlig rett i Oslo, forskar på Nasjonalbiblioteket, og den fremste ekspert på Landsloven av 1274. 

Inngang kr. 270. Kjøp dine billetter på ticketco.no 

Arrangør: Foreningen Numedal Middelaldersenter.

 


Lørdag 27. juli

Kl. 11.00-15.00
Aktiviteter og tradisjonsmat på Nore og Uvdal bygdetun

Knut Undebakke kommer med laftesettet som er likt som prestegårdsburet. Bente Fønnebø forteller om seterbarna og det blir tegninger rundt dette. Besøk bygningene fra kommunen og Uvdal stavkirke. Salg av middelaldersuppe, demonstrasjon av flatbrødbakst og byggmjølskaker.

Arrangør: Uvdal bygdekvinnelag.

Kl. 12.00-16.00
Middelaldermarked i Numedal Middelaldersenter i Rollag

Markedsboder med:

  • Tradisjonelle håndverksprodukter
  • Salg av viking- og middelalderrekvisitter
  • Boksalg fra lokale forfattere
  • Buskerud slektshistorielag
  • Knivmarked v/Rollag knivlag

Demonstrasjon av gamle håndverksteknikker som lafting, båtbygging, smiing og sprangfletting. 

Veggli Vertshus og Numedal Kro selger varm mat, vafler og franske bakverk.

 Underholdning: Kampshow v/reenactmentgruppen Vikverir.

Aktiviteter spesielt for barn:

  • Hesteridning
  • Skattejakt
  • Bueskyting og øksekasting


Inngang kr. 100 for voksne / gratis for barn under 16 år. 
Stiller du i viking- eller middelalderdrakt kommer du inn for halvpris!

Arrangør: Foreningen Numedal Middelaldersenter.

Kl. 18.00
Foredrag "Byggeskikk - stilimpulser" v/Nils Friis på Nore og Uvdal bygdetun

Etableringen av Kongsberg og sølvverket brakte kulturimpulser til Numedal. Leveranser av tømmer til sølvverket på 1600- og 1700-tallet ga numedølene penger mellom hendene og det medførte oppføring av flere stasbygninger. Flere av Numedals dekorasjonsmalere gikk på malerskole på Kongsberg, noen hos "Kongsbergmaleren" som var en normgivende dekorasjonsmaler for dalen på 1700-tallet. Sebjørn Kverndalen (1783-1875) var tydelig påvirket av byens impulser.

Nils Friis driver arkitektpraksis i Numedal og på Kongsberg, og har i hele sitt voksne liv vært opptatt av lokal byggeskikk. Omvisning i utstilling om samme tema etter foredraget.

Arrangør: Fortidsminneforeningen i Kongsberg og Numedal i samarbeid med Nore og Uvdal kommune. Arrangementet er en del av "By og land - hand i hand" - Numedals markering av Kongsberg 400 år.


Søndag 28. juli

Kl. 11.00
Åpning av Historisk vandrerute - Nordmannsslepa ved Veggli kirke
Offisiell åpning av Historiske Vandreruter – Nordmannsslepa v/Æystein Morten - ordfører i Rollag, Jarle Jarlesen Vaage - seksjonleder hos Riksantivkaren og Dag Terje Solvang - generalsekretær i DNT.

Arrangementet starter v/Veggli kirke. Det er begrenset med parkeringsplasser ved kirken, og derfor ber vi alle som kan gå om å parkere v/Veggli skole eller et sted i sentrum (YX, Vegglisenteret, aktivitetsparken) og gå derfra.

Etter åpningen kan alle som ønsker ta seg en frisk gåtur med lokale guider. Turen er en middels krevende tur som er i overkant av 10 km / 3 timer, som går fra Veggli kirke og oppover langs slepa. Det blir lagt inn stopp på veien, og det anbefales å ha på seg godt fottøy, samt ta med niste og drikke. Turen avsluttes med servering av suppe i Veggli fjellkirke, etterfulgt av foredraget "Bruken av slepa før og nå" v/Frøydis Aasen, lokal Nordmannsslepa-patriot. Her blir det også premiere av en filmsnutt om slepene som ble lagd ifm. prosjektet "Kulturhjertet".

Foredraget starter ca. kl. 15.00. Husk å planlegge for henting ved fjellkirken, hvis du ikke vil gå tilbake til Veggli.

Selve turen er gratis. Inngang i Veggli fjellkirke inkl. suppe og foredrag er kr. 300.
Arrangører: Rollag kommune, Kongsberg og Omegns Turistforening, Rollag kirkelige fellesråd, Stiftelsen Veggli fjellkirke og Rollag kulturarvlag.

Kl. 13.00-16.30
Åpent middelalderloft på Søre Skjønne i Nore

Søre Skjønne ligger langs fylkesvei 40, ca 3,6 kilometer sør for Rødberg. Stabburet på gården har tømmer hvor hogståret er datert til 1149. Buret har sannsynligvis blitt tatt ned og flyttet en eller flere ganger. Siste påbygging var i 1816. Stabburet består av to etasjer. Det mest spesielle er de fire beitskiene. I etasjene er det samlet gamle ting fra gården.

Ca. kl. 15.00
Foredrag "Bruken av slepa før og nå" v/Frøydis Aasen i Veggli fjellkirke
Frøydis Aasen er en lokal Nordmannsslepa-patriot, og kommer til å fortelle oss om bruken av Nordmannsslepene før og nå. Her blir det også premiere av en filmsnutt om slepene som ble lagd ifm. prosjektet "Kulturhjertet". Arrangementet er en del av åpningen av Historiske Vandreruter - Nordmannsslepa.

Inngang kr. 300 inkl. suppe.
Arrangør: Rollag kommune, Rollag kirkelige fellesråd og Stiftelsen Veggli fjellkirke.

Kl. 17.00-19.00
To foredrag i Uvdal stavkirke:

  1. "Portalene i stavkirkene i Numedal - linjeføring, alder og tolkning" v/Inger Karlberg.
  2. "Runeinnskriftene fra Uvdal og Nore stavkirker" v/Kristel Zilmer.

Begge foredragene inngår i deres artikler i ei bok om vikingtid og middelalder i Numedal, som kommer ut enten i 2024 eller 2025. Dette er en artikkelsamling som belyser Numedal ut ifra ulike tema.

Arrangør: Fortidsminneforeningen i Kongsberg og Numedal i samarbeid med Nore og Uvdal kommune.

Kl. 19.00
Urframføring av "Olavsvesper - Avreise" av organist Lise Knudsen i Rollag stavkirke

Vi følger Hellige Olavs trosreise fram mot 1030 og Stiklestad. Nå er han på reise hjem til Norge fra Gardariket. Medvirkende er Sigrun S. Daljord, Audun Opland, Lise Knudsen og Øyvor Sekkelsten.

Arrangør: Rollag kirkelige fellesråd.


Mandag 29. juli - olsok

Kl. 00.00-16.00
Hellig døgn i Rollag stavkirke

  • 00.00 Vigilie (våkegudstjeneste)
  • 07.00 Laudes (bønn ved morgengry)
  • 08.30 Ters (liten morgenbønn)
  • 11.00 Olsokmesse
  • 15.00 Non (middagsbønn)

Kl. 12.30
Pilegrimsvandring fra Kravik til Nore stavkirke

Vi møtes ved bensinstasjonen på Norefjord kl. 12.30 og kjører samlet bort til Kravik. På Kravik vil det være mulighet for å se middelalderbygningene. Vi går fra Mellom Kravik til Kåsin og opp til Skogangrendvegen - dette er den gamle ferdselsveien mellom Kravikgårdene og gårdene i Skogangrend. Videre følger vi Skogangrendvegen til turveien ned til Straumen og fortsetter på den nye turveien langs Norefjorden til Langodden. Deretter ror vi (værforbehold) over til stavkirka.

Pilegrimsvandringen avsluttes med Olsoksmesse i Nore stavkirke kl. 18.00. Det vil også være mulighet til å kjøpe billetter til konsert med Numedal Spel og dansarlag etter messa.

Guider på turen: Gro Kollandsrud m.fl.
Hver og en tar med seg mat og drikke.

Påmelding innen 22. juli til Gunn Snarheim: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / tlf. 41 04 39 60.

Kl. 13.00-17.00
Åpent tun på Kravikgårdene i Nore

Kravikgårdene ligger langs fylkesvei 40, ca 6,6 kilometer sør for Norefjord. På Søre Kravik og Mellom Kravik finnes flere bygninger fra middelalderen. På Mellom Kravik står norges eldste bebodde trehus med en spesiell utskåret portal.

Kl. 18.00
Olsokgudstjeneste på Labro, Kongsberg
Utegudsjeneste på Labromuseene i Kongsberg. Flyttes inn ved regn.

Kl. 19.30
Olsokkonsert med Numedal spel og dansarlag i Nore stavkirke

I snart 40 år har det vore konsert i Nore Stavkyrkje den 29. juli, på Olsok. I år vert det ein konsert med norsk folkemusikk og med berre lokale utøvarar frå Numedal. Me får høyre musikk på hardingfele, sjøfløyte, munnharpe, torader og kraviklyre. Og song. Utøvarane er blant dei fremste i landet på sine instrument og fleire av dei har vunne Landskappleiken (NM i folkemusikk). So for alle dei som vil bli kjent med lokal musikktradisjon, kom til Nore stavkyrkje på Olsok 29. juli. Det vert ei konsertoppleving av dei sjeldne!

Inngang kr. 200 i døra.