Program 2023

Hurtigmeny

Arrangementer i Numedal uke 29/30

Festivalen Middelalderuka i Numedal har vært arrangert av Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal kommuner, Fortidsminneforeningen og Lågdalsmuseet på Kongsberg siden 2001. Flesberg kommune har valgt å ta pause i 2023. Rollag kommune har også tatt en koordinatorrolle, i stedet for produsent i år. Frivillige lag og foreninger, organisasjoner og Den norske kirke har fått invitasjon til å bidra med sine egne arrangementer og aktiviteter som tidligere. Selv om det ikke er en "Middelalderuke" som tidligere, er det likevel mange flotte arrangementer for enhver smak - i hele Numedal, hele uka.

Middelalderverkstedet 24.-29. juli

Arrangeres i regi av Foreningen Numedal Middelaldersenter, i Middelalderskogen i Rollag. Du kan lese alt om de ulike kursene på middelalderverkstedet.no 

Åpent tun på Mellom Kravik i Nore, hele uke 30 kl. 12-18

Dendrokronologiske undersøkelser viser at tømmeret i hovedbygningen på Kravik mellom er hugget i 1296. Bygningen har en flott portal med utskjæringer utført av profesjonelle treskjærere som har hatt god kjennskap til den tids stilidealer.


Lørdag 22. juli kl. 10-18

Middelalderdag på Langedrag
I tillegg til å se ridderturnering og kappestrid på ridebanen, kan du delta i middelalderaktiviteter på bålplassen og tunet. Det er mulig å ta en ride tur, være med på hundekjøring, prøve klatreparken, se ulv, gaupe, rev og alle de andre dyra våre. Her er det mye å finne på hele dagen! 

Mer informasjon:


Mandag 24. juli

Kl. 12.00-15.00
Barnas dag på Rollag bygdetun

Aktivitetsdag for hele familien med ulike håndverksaktiviteter og leiker. Du kan blant annet bli med på historiske leiker, hesteskokasting, gå på stylter og spikke med kniv. 

Arrangør: Rollag kulturarvlag og Rollag knivlag.
Enkel kafé. Inngang kr. 50 for alle fra 4 år.

Kl. 18.00
Kulturkveld med boklansering og prisutdeling i Rostadstugu på Rollag bygdetun

Boklansering
Gry Charlotte Ljøterud Andersen frå Kongsberg døydde våren 2020 berre 54 år gamal. Ho hadde i mange år sitt virke på Lågdalsmuseet på Kongsberg. I 1995 tok ho hovudfag i kunsthistorie med folkekunsten i Numedal som tema. Med hovedoppgava sette ho folkekunsten i Numedal i nye rammer og nytt lys. Gry Charlotte Ljøterud Andersens Minnefond ga Kolofon forlag i oppdrag å trykke hovedoppgava som ei bok. Boka "Folkekunsten i Numedal - En presentasjon av stil- og motivutviklingen fra 1700-1880" lanseres for salg i Rostadstua, fordi den har innvendig dekorasjon av Kongsbergmalaren, som er sentral i boka. Styreleder Even Tråen vil presentere boka.

Utdeling av Minnefondets årlige stipend
Etter boklanseringen fortsetter vi med stipendoverrekkelser til flere verdige prisvinnere. Minnefondet har som mål å dele ut eit årleg stipend til personar eller organisasjonar som driv arbeid som er i Gry Charlottes ånd: Midler fra stiftelsen skal brukes til å bevare og fremme by- og bygdekultur i kommunene Kongsberg, Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal i tråd med stiftelsens vedtekter. Møt opp og se hvem som er årets mottakere!

Arrangør: Gry Charlottes Ljøterud Andersens Minnefond.
Servering av kaffe/kake. Inngang kr. 100. Boksalg. Kontant/Vipps.


Tirsdag 25. juli

Kl. 17.00
Foredrag "2. verdenskrig på Vegglifjell og i Numedal" i Veggli fjellkirke

Helge Jensen og Halvor Gladheim forteller om hva som skjedde i området vårt under 2. verdenskrig. Helge er en av dem som har jobbet mest med dette emnet og har mye kunnskap. Halvor har personlig opplevd å være ung veggling/numedøl under krigen. Sammen gjør de dette til en svært interessant og morsom kulturaften i Veggli fjellkirke.

Arrangør: Stiftelsen Veggli fjellkirke.
Enkel servering. Inngang kr. 100. Vipps/kontant.

Kl. 19.00
Konsert med Marthe Lea på Rollag bygdetun

Marthe Lea lever med og for musikk. Hun spiller mange instrumenter, men er mest kjent for sin håndtering av tenorsaksofon. I fjor sommer spilte hun solokonsert på Øyafestivalen i Oslo. I vinter hadde hun en et lengre opphold i Etiopia med bandet Paal Nilssen-Love Large Unit.

Arrangør: Rollag kulturarvlag.
Enkel kafé. Inngang kr. 200, gratis for barn under 12 år.


Onsdag 26. juli

Kl. 17.00
Foredrag "Etterlivet til 'den gamle tro' - på sporet av det katolske i Rollag kirke og i Numedal" i Rollag stavkirke

Henning Laugerud er professor i kunsthistorie, og har bl.a. skrevet flere artikler om Rollag stavkirke. Han stiller spørsmålet: Når kom reformasjonen til Numedal? Hvordan kan vi se at den katolske arven levde videre lenge etter at Norge offisielt ble en luthersk stat? 

Arrangør: Rollag og Veggli menigheter.
Inngang kr. 200. Vipps/kontant.

Etter foredraget er det mulig å kjøpe suppe, kaffe og kaker i Kirkestua. Felles spasertur over hengebrua til Middelalderskogen og Odd Nordstoga konsert for dem som ønsker.

Kl. 19.30
Konsert med Odd Nordstoga m/band i Amfiet i Middelalderskogen/Numedal Middelaldersenter i Rollag

Numedal Middelaldersenter har gleden av å presentere en fantastisk kveld med en av Norges mest folkekjære artister Odd Nordstoga. Opplev denne unike artisten på en av Norges vakreste og mest unike konsertarenaer midt i Middelalderskogen der amfiet er omkranset av grantrær som skaper en fantastisk stemning og lydopplevelse. 

Få makter å beskrive poesien i hverdagen slik som Odd Nordstoga klarer, uten at det noen gang blir klisjefylt eller svulstig. Han synger om skogen, om høsten. Om å lengte tilbake til sommeren! Og om dagene som kom og gikk. Han får oss til å danse, selv om vi ikke kan det, og til å ville synge med av full hals om denne grisen som står og hyler.

Det er aldri noen tvil om at denne mannen lever for å spille for publikum, og det er jammen ikke rart at publikum over hele landet har trykket ham til sitt bryst, både i høytid og på fest. Og med seg på veien, har han alltid det ypperste stjernelaget av musikere her til lands. En konsert med Odd Nordstoga føles rett og slett som en vitamininnsprøytning, enten det er alene, med fullt band, med andre musikalske gjester, eller med strykeorkester.

Odd er en slags nasjonalleverandør av kvalitetsmusikk, og sist høst var han klar med et splitter nytt album med tittelen "Inn i skogen". Så bærer det ut på slippturné med det glimrende bandet sitt, og med både gamle og nye hits i skreppa.

Inngang kr. 480 for voksne / kr. 380 for studenter og ungdom 12-18 år / gratis for barn under 12 år.

Kjøp dine billetter på ticketco.no

Amfiet åpner kl. 18.30. Det selges øl og vin under konserten.


Torsdag 27. juli

Kl. 19.00
"Dantes inferno, for de late, grådige og syndige" på Lokstallen i Rødberg sentrum

Forestilling basert på boka "Dantes Inferno, for de late, gråde og syndige" av Kristin Flood. En musikalsk kombinasjon av framføring og foredrag. Didjeridoo-spilleren Zotora Per Nygaard skaper en gripende ramme rundt innholdet.

Kristin Floods bok fra 2021, er en fri og lettlest gjenfortelling av "Inferno" - den første tredjedelen av italieneren Dante Alighieris klassiker "Den Guddommelige Komedie" fra 1300-tallet. Her kan mesterverket oppleves i en enkel og underholdende norsk språkdrakt. Forfatteren har løftet fram de mest kjente delene og gjengitt dem med egne ord - på rim, inspirert av middelalderens muntlige tradisjon. Forfatteren løfter fram psykologiske temaer i Inferno som bl.a. de sju dødssyndene og setter dem i et nytt lys. Det gir en forståelse av hvorfor klassikeren er aktuell i dag, 700 år etter den ble skrevet.

Arrangør: Fortidsminneforeningen.
Inngang kr. 350. Vipps/kontant.


Fredag 28. juli

Kl. 11.00
Pilegrim 2023 fra Ligrenda til Flesberg kirke - oppmøte ved Flesberg Menighetshus kl. 11.00

Turen går i fotsporene etter Biskop Jens Nilssøn i 1595 fra Ligrenda til Flesberg kirke. Ta med niste drikke, det blir en dagstur med Jan Fekjan m.fl. som guider. På kvelden blir det foredrag med Jørn Hjulstad kl. 18.30 i Menighetshuset, og olsokmesse med Margrete Hjulstad i Flesberg kirke kl. 20.00. Det serveres graut i Menighetshuset før foredraget.

Påmelding innen 24. juli til Kirkekontoret v/Solveig Endeberg: Mobil 915 43 946 eller epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Deltageravgift kr. 300 for buss/mat. Vipps eller kontant ved oppmøte.

Kl. 18.30
Konsert med Musicantus i Rollag stavkirke

Musicantus er en vokal- og instrumentgruppe som formidler middelaldermusikk. De har både kirkemusikk og mer folkelige låter på repertoaret. Musicantus opptrer med tidsriktig bekledning og instrumenter som er typiske for middelaldermusikk.

Kl. 19.00
Foredrag "Spor etter middelalderens pilegrimer i Numedal - pilegrimsmerkene i Uvdal stavkirke" i Uvdal stavkirke

Merete Figenschou Simonsen holder foredrag med lysbilder.

Arrangør: Fortidsminneforeningen.
Inngang kr. 200. Vipps/kontant.

Kl. 20.00
Bokbad "Kvinneliv i vikingtid" med Kim Hjardar og Øystein Morten i Numedal Middelaldersenter

Den internasjonalt anerkjente historikeren og forfatteren Kim Hjardar har fulgt Aud den Djuptenkte gjennom en over 4000 km lang livsreise, fra barndommen i Norge på 800-tallet til hun gifter seg med kongen av Dublin og videre til reisene hennes gjennom Skottland og Hebridene, og til alderdommen som et av de mektigste menneskene på Island. Vår egen forfatter Øystein Morten samtaler med Hjardar og livet til Aud, og samtidig vil de to avdekke hva det ville si å være kvinne i vikingtiden.

Inngang kr. 200. Billetter kjøpes på ticketco.no
Det blir salg av mineralvann, øl og vin under bokbadet.


Lørdag 29. juli

Kl. 00.00-22.00
Olsok - Hellig døgn i Rollag stavkirke

 • 00.00 Vigilie (våkegudstjeneste)
 • 07.00 Laudes (bønn ved morgengry, mulighet til å spise frokost i Kirkestua etterpå)
 • 08.30 Ters (liten morgenbønn)
 • 16.30 Vesper (aftensang)
  Urframføring av Olavsvesper 2023, Demring av Lise Knudsen. Med Audun Opland (vokal), Øyvor Sekkelsten (vokal og fløyter), Jan Morten Helgestad (vokal) og Lise Knudsen (vokal og strenger).
 • 22.00 Completorium (dagens siste bønn)

Kl. 11.00
Folkemusikkmesse for Numedal i Rollag stavkirke

En gudstjeneste bygget opp rundt de tradisjonelle folketonene fra Numedal. Musikere, sangere og dansere fra Numedal Spel og dansarlag. Organist Lise Knudsen, prest Audun Opland. Kirkekaffe i Kirkestua. 

Kl. 12.00-17.00
Middelaldermarked i Numedal Middelaldersenter i Rollag

Markedsboder med:

 • Tradisjonelle håndverksprodukter
 • Salg av viking- og middelalderrekvisitter
 • Boksalg fra lokale forfattere
 • Buskerud slektshistorielag
 • Knivmarked v/Rollag knivlag

Demonstrasjon av gamle håndverksteknikker som lafting, båtbygging, smiing og sprangfletting. 

Matsalg:

 • Varm mat v/Veggli Vertshus
 • Franske bakvarer v/Numedal Kro
 • Vafler og kaffe v/Rollag kulturarvlag

 Underholdning:

 • Besøk av Tone Hulbækmo og Hans Petter Jacobsen med "Eventyrorkesteret" for barn og voksne i Amfiet
 • Kampshow v/reenactmentgruppen Vikverir
 • Middelaldermusikk v/Musicantus

Aktiviteter spesielt for barn:

 • Hesteridning
 • Skattejakt
 • Vikingleker
 • Bueskyting og øksekasting

Arrangør: Numedal Middelaldersenter
Inngang kr. 100 for voksne / gratis for barn under 16 år. 
Stiller du i viking- eller middelalderdrakt kommer du inn for halvpris!
Mer informasjon på middelalderverkstedet.no 

Fra kl. 18.00
Olsokmesse, kirkekaffe og konsert med Aasmund Nordstoga i Nore stavkirke

 • 18.00 Olsokmesse
 • Kirkekaffe på kirkebakken
 • 19.30 Konsert med Aasmund Nordstoga
  Konserten gjennomføres akustisk, og foruten artisten selv medvirker Åsmund Reistad på gitar/mandola/vokal.

Arrangør: Fortidsminneforeningen.
Inngang kr. 350. Vipps/kontant.


Søndag 30. juli

Kl. 13.00-17.00
Middelalderdag på Nore og Uvdal bygdetun

Aktiviteter for barn og salg av lokale varer.

 

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka