Sagn og eventyr

I fjellet ned for Vrågåvarden i Rollag er det ei drakehule. I denne hula voktet draken en stor skatt. I Sørkjefjellet på andre sida av dalen er det også ei hule med en skatt. I gamle dager kunn folk i bygda se draken som ei stor ildkule med lang lysende hale da han fløy fram og tilbake for å vokte skattene sine.

Hulene er der fremdeles, men draken har jeg ikke sett...

Hvor kom draken fra?

Den eldste fortellingen om draken finnes i verdenslitteraturens eldste storverk, eposet om Gilgamesj, konge av Uruk ca. 2600 f. Kr. Han beseiret en drake som terroriserte Sør -Mesopotamia på den tiden. Fortellingen fra Gilgamesj- eposet har påvirket både Bibelens forfattere og andre i flere tusen år.

I norrøn litteratur fortelles det første gang om en drake i sagnet om Beowulf fra 800 tallet.

I norsk folketro har dragen tilhold i huler hvor han vokter store skatter. Flere steder i landet finner man navn knytta til draken, Drakehuler, Drakefjell, Drakesølv fra Kongsberg osv.

Hvordan ble draken drake?

Det heter i folketrua at ingen orm er så liten at den ikke drømmer om å bli drake.

For å bli drake kunne ormen hugge syv gravide kvinner. Eller han kunne hugge en hane for å få vinger, hugge en hest for å få man, og så hugge et menneske for å få ring rundt halsen og bli en fullkommen drake.

Kilde: Ola Bøe Trollskap og godvette og Gilgamesj i Per Seyersteds norske utgave 1979.

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka