Private bygninger

Vangestadloftet2På Nordre Vangestad i Flesberg står det et loft som er datert til før 1350. Dette har vært et stashus med soverom i andre etasje, men har senere blitt omgjort til forrådshus. 

Loftet skiller seg ut fra de andre i dalen: Det har sval på fire sider, dette er vanlig i Telemark, men det er bare loftet på  søre Rauland i Uvdal som har samme byggemåte i Numedal. Det har både findalslaft og raulandslaft, det er unikt.

Vangestadloftet har inngangsportaler i begge etasjer. Breie beitskier med en overligger som en dobbelt bue med en mannshode i midten. Mannen biter i et tøystykke og fra kapitelene kommer to ormer og legger seg inntil haka på mannen.

Portalene på Nordre Vangestad har en helt unik fremstilling av Gunnar Gjukesson i ormegården, hentet fra sagnet om Sigurd Favnesbane. Portalen i første etasje har beitskier utformet som flate søyler med base og søylehoder. Hvert søylehode består av en stilisert orm omkranset av to flattrykteblader. Ormene bukter seg mot en maske plassert midt over inngangsdøren.  Den nedre delen av maska er hugd vekk fordi folkene på Vangestad nok var lei av å skalle i den hver gang de skulle inn i matbua.

Portalen i andre etasje er langt mer detaljert og plastisk utskjært enn portalen i første etasje, selv om hovedmotivet er det samme. To ormer bukter seg ut fra hvert sitt søylehode og angriper et ansikt plassert midt over døra. Den romanske masken har et bånd over munn-partiet, slik at det virker som om den er kneblet.

Per Gjærder  ser en sammenheng mellom Vangestadportalene og steinkirkeportaler i Danmark. 

(Per Gjærder, førstekonservator ved det som tidligere het Historisk Museum ved Universitetet i Bergen.)

 

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka