Kulturminner

Theodor Kittelsen Mor Der Kommer En KjerringHvor kom pesta fra da den kom til Numedal? Høsten 1348 kom pesta til Oslo. Det var stor skipsfart mellom Oslo og sør/øst England. Hit reiste nordmennene med baksteheller, bryner, jern, trelast, kvernsteiner, klebersteinsprodukter, pelsverk osv. Tilbake hadde de med seg hvete, øl, vin, glass og tinnvarer og mye annet. 

Med en av disse båtene kom smitten til Oslo i 1348. I 1349 kom det en ny og uavhengig smitte til Bergen. Numedal kan derfor ha blitt smittet fra to kanter. Men det man vet er at fra Oslo spredde pesta seg til Berg på Eiker sommeren 1349. Der finnes det et dokument som forteller om den store manndaudesommeren. Herfra gikk pesta over til Sandsvær og videre oppover Numedal. Dette vet man fra gamle dokumenter som viser når pesta var på de forskjellige stedene.

Seinhøsten 1349 herjet svartedauden i Numedal og i de omliggende bygdene. Jon prest som da var prest i Rollag utsteder 14.07.1358 (og ikke 31.4.1358, feildatert i DN.1.s355) en dødserklæring: ”ek var j hia tha er Anundær Hælghæson andædest firir atteda dagh iiholæ a mandaudæ vettrenom”. Han vitner også at Ragndid Simonsdotter, Alvald Sveinkesson og mange gode personer var til stede. Aanundær ligger begravd ved Mæl kirke i Tinn.

 

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka