Kulturminner

Veggli stavkirke introbildeVed Veggli kirke ligger den gamle kirkegården fra middelalderen. Her sto det en stavkirke fra 1200 - tallet. Det var en liten kirke, skipet var 5,7 m langt og 4,6 m bredt, mens koret var bare 2 m bredt.

1600 – 1700 tallet var en tid med stor befolkningsøkning og det stilte krav til en større kirke. Stavkirken ble ombygd og utvidet i likhet med hovedkirken i Rollag. Det stavbygde koret ble revet i 1684 og nytt kor bygd. ”Forbedret med det øverste Chor eller Sanghus, som er tømret, og blev tillige malet” og i 1704 – 1708 ble tverrvingene bygd.

I 1763 ble den gamle altertavlen erstattet med en ny som er malt av Ezekiel von Dram, som også har malt prekestolen i Rollag kirke. Altertavlen er satt opp i den nye kirken. På midten av 1800-tallet ble kirken for liten og upraktisk og det ble bestemt å bygge ny kirke, den ble innviet i 1859. Den gamle stavkirken ble revet i 1861.

Døpefonten, datert til 1120 og kirkeklokkene fra 1200 – tallet ble flyttet til den nye kirken. En del av en stav som har stått i skipets østvegg ved inngangen til koret,
oppbevares på Historisk museum i Oslo.

Da den gamle kirken ble revet ble deler av den solgt til bøndene i bygda. Blant annet er det flere dekorerte dører og andre detaljer på gårdene i bygda.

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka