Arrangementer i Numedal uke 30/31
Middelalderuka ble tidligere arrangert av de tre numedalskommunene. Nå arrangeres uka av frivillige lag og organisasjoner med økonomisk støtte og koordinering fra kommunene. Det legges ned stor innsats for å gi fastboende, hyttebeboere og turister fine opplevelser, blant annet; foredrag, forestillinger, utstillinger, konserter, kurs og aktiviteter. Arenaene er som tidligere stavkirkene, bygdetunene, middelaldergårder og Middelaldersenteret i Rollag.
Middelalderverkstedet 21.-25. juli 2025
Arrangeres av Eldhanda, i Numedal Middelaldersenter i Rollag. Du kan lese alt om de ulike kursene på middelalderverkstedet.no
Programmet for Middelalderuka blir oppdatert fortløpende.
Tirsdag 22. juli
09.00-09.45
"Det lille akademi" i Numedal Middelaldersenter
Korte foredrag om kurs- og historierelaterte temaer.
Gratis inngang. Se middelalderverkstedet.no
19.00
Foredrag og konsert ved Eilif Gundersen om og på lur, bukkehorn og seljefløyte - Lokstallen Rødberg
Eilif Gundersener er norsk musikar, busett i Ål i Hallingdal. Han har henta fram igjen musikken og tradisjonen på lur og bukkehorn i Hallingdal. I tillegg nyttar han instrumenta sine i nye omgivnader. Eilif Gundersen skriv og musikk og har delteke på ei rekke plateinnspelingar. Han har vunne Landskappleiken og har og fått Egil Storbekkens musikkpris. Han har og sidan 2014 vore fast medlem av bandet Wardruna, som er ei norsk musikkgruppe som skaper musikalske tolkningar av gamle nordiske kulturelle og esoteriske tradisjonar. Dei held konsertar rundt i heile verda.
Arr: Numedalsbanen. Inngang kr. 250. Billettkjøp via Hoopla.
Onsdag 23. juli
09.00-09.45
"Det lille akademi" i Numedal Middelaldersenter
Korte foredrag om kurs- og historierelaterte temaer.
Gratis inngang. Se middelalderverkstedet.no
19.00
Konsert med Gåte - amfiet i Numedal Middelaldersenter
Folk/rock bandet Gåte åpner Middelalderuka 2025 med konsert i det spektakulære amfiet i Numedal Middelaldersenter. I 2024 gikk Gåte til topps i Melodi Grand Prix og representerte Norge i Eurovision. De fikk mye oppmerksomhet og blest rundt om i Europa og kommer til Rollag med en akustisk konsert tilpasset amfiet.
Gåte fikk sitt gjennombrudd på starten av 2000-tallet og skulle raskt vise seg å bli en nasjonalskatt. Deres unike kombinasjon av tradisjonell norsk folkemusikk og eksplosiv rock løftet dem ut av øvingskjelleren og inn på store scener på rekordtid. Deres musikalske univers har siden fremmet folklore ut til Europa og verden.
Det Trondheimbaserte folkrockbandet har spilt over 600 konserter i Skandinavia, gitt ut fem album og vunnet flere priser og utmerkelser, blant annet Spellemannprisen i 2002 for «årets nykommer» med debutalbumet 'Jygri'. I 2017 gjorde bandet et lite "comeback" og slapp sin første låt på 12 år. Året etter kom albumet 'Svevn' som ble hyllet av flere anmeldere.
I dag består bandet av vokalist Gunnhild Sundli, gitarist Magnus Børmark, trommeslager og Jon Even Schärer, bassist og Mats Paulsen og John Stenersen på nøkkelharpe og tangenter.
I 2023 hadde Gåte en suksessfull norgesturné med flere utsolgte steder på plakaten, blant annet Rockefeller i Oslo. Norway Rock Magazine skrev blant annet følgende om Oslo-konserten: "Det var litt av en norsk rockebonanza som foregikk i et visst kvartal i Oslo da Kaizers Orchestra solgte ut Sentrum Scene samtidig som Gåte skulle spille foran et like utsolgt Rockefeller. Veldig godt å se at norsk rockehistorie fortsatt både lever og leverer".
Tidlig i januar 2024 ble det kjent at Gåte er med som årets deltakere i Melodi Grand Prix med låta «Ulveham». Låten ble fort en favoritt blant det norske MGP-publikummet, men også blant internasjonale Eurovision-fans.
Forhåndssalg av billetter på ticketco.no
Inngang kr. 490 for voksne / kr. 390 for studenter og ungdommer 16-18 år / gratis for barn under 16 år i følge med voksen.
Torsdag 24. juli
09.00-09.45
"Det lille akademi" i Numedal Middelaldersenter
Korte foredrag om kurs- og historierelaterte temaer.
Gratis inngang. Se middelalderverkstedet.no
11.00-15.00
Barnas dag - Rollag bygdetun
Arrangør: Rollag kulturarvlag i samarbeid med Rollag knivlag, festivalkunstner Haldis Kjomme Lid og Numedal maleklubb.
Inngang kr. 50 for alle fra 4 år. Åpen kafé.
12.00
Sykkeltur til Fauskodammen Kulturpark (Smådølvegen 714, 3632 Uvdal)
Arrangører: Fortidsminneforeningen(lokallaget) og Fauskodammen Kulturpark. Gratis.
Kultursykling i Smådøl kan starte der det passer den enkelte, kort eller lenger sykkelrute, enten fra Brenneriet på Solheimjordet eller innerst ved Ånevatn for å nå fram til Fauskodammen Kulturpark.
For å komme deg til Fauskodammen sykles det med oppstart ved Flåtavollen, forbi "Brenneriet" og innover Smådøldalen fram til parken. Post 1. er ved Brenneriet på Solheimjordet. Ved avkjøringen til Smådøldalen står det en informasjonstavle om kultursykling med kart over postene langs veien fram til Ånevann. Du kan velge å sykle fram til Fausko kulturminnepark enten fra Vikangrneda eller Ånevatn. Kulturpost nr 2 er ved Kråkefossen, hvor det var sag, kvern og rester etter utkraget tømmerbru.
Kl. 12.00 Kulturminneparken er "åpen".
Kl. 13.00 Bente Fønnebø orienterer om Fausko, vi drikker bålkaffe, saft og det serveres kaker.
Kl 14.00 Fønnebø guider oss på en av kulturstiene fram til parkens eldste kulturminne fra førindustriell virksomhet som av arkeologer er omtalt som Norges største enkeltanlegg for jernutvinning. Antagelig østlandsovn, basert på røstet (grillet) myrmalm og fyring med furuved. Ved anlegget kan man se spor etter ovnenog det ligger 100 - 200 kilos slaggblokker i terrenget. Men mange spørsmål er fremdeles ubesvart om dette store jernvinneanlegget.
Fauskodammen kulturpark - myrmalm - jernalder - vikingetid - middelalder
I parken er det flere kulturstier dere kan følge med infotavler om et variert kulturminnemiljø med spor etter fløting, kullbrenning, jernutvinning og ferdsel. Det er mange ubesvarte spørsmål om jern fra myrmalm.
I parken finnes spor etter kulturminner fra Eldre jernalder, Vikingetid, Middelalder og frem til vår egen tid.
De tre kulturstiene går langs eldre stier eller mot sleper til setrene i Smådøldalen eller mellom Uvdal og Tunhovd, og inkluderer også en del av kirkeslepa fra Tunhovd til Uvdal stavkirke.
Jernvinneanlegget er anslått å være fra folkevandringstiden- merovingertid, fra 440 til 650 e.kr, og gjenbrukt i Vikingetid og middelalderen. Man anslår at det er tatt ut over 50 tonn smibart jern av høy kvalitet fra ovnen. Da myrmalm ble tatt i bruk var det starten på en teknologisk utvikling i fjellbygdene ved Hardangervidda. Jernet ble allemannseie i motsetning til elitens bronse fra perioden forut. Dette skapte bedre kår for alle, bedre redskaper, jakt-utstyr og verktøy. Man tror ikke jernet bare ble brukt lokalt, men transportert på elva ned til Lågen, på kløvhest og slede gjennom Numedal til handelsplasser ved kysten, eller fraktet over Hardangervidda for fjerneksport eller i bytte med salt og andre verdifulle varer vestpå.
Fauskodammen var i bruk gjennom det 17. og 18. århundre frem til siste fløtning i 1953. Kistedammen ses i dag som en 187 meter lang steinmur på begge sider av elveleiet.
15.00
Foredrag "Folkemusikkinstrumentene i Numedal v/Sverre Heimdal - Veggli fjellkirke
Siden 1989 har instrumentmaker Sverre Heimdal bygget folkemusikkinstrumenter som i uminnelige tider har formidlet folkemusikk med kilde i Numedal. Det er sjøfløyte, hardingfele og kraviklyre som er hans spesialiteter og han gjør godt arbeid som fanebærer av denne kulturarven. Vi får høre mer om hans virke, og hvilke utfordringer vi står ovenfor i forhold til å videreføre kunnskapen om bygging av disse instrumentene. Kanskje vi også får høre en slått eller fler framført på Sverres musikkinstrumenter.
Inngang kr. 300 inkl. kaffe og kaker.
17.00
Offisiell åpning av årets festivalutstilling v/Haldis Kjomme Lid - Rollag bygdetun
Årets festivalkunstner i Middelalderuka er Haldis Kjomme Lid, en lokal billedkunstner som er oppvokst i Rollag og arbeider med maleri og grafikk.
Haldis Kjomme Lid arbeider internasjonalt og har hatt utstillinger i mange land, bl.a. Frankrike, Monaco, Italia, USA og England. Hun maler hovedsakelig med akrylmaling, gjerne i kombinasjon med ulike medier som f.eks. strukturlakk, modelleringspasta, bladmetall, sand, kull mm. Hun maler lag på lag og kombinerer forskjellige medier og teknikker slik at uttrykket skal bli mest mulig unikt og dynamisk. Arbeidene er mangfoldige og varierte. De er ofte en blanding mellom fiksjon og virkelighet og mellom det figurative og det abstrakte.
Utstillingen er åpen på Rollag bygdetun mandag 21. til søndag 27. juli. Kunstneren er til stede på åpningsdagen.
Gratis inngang.
Fredag 25. juli
09.00-09.45
"Det lille akademi" i Numedal Middelaldersenter
Korte foredrag om kurs- og historierelaterte temaer.
Gratis inngang. Se middelalderverkstedet.no
20.00
Bokbad "Buskerud fra bronsealder til vikingtid" med Sturla Ellingsvåg og Øystein Morten - Landestua i Numedal Middalaldersenter
Bokbadet tar utgangspunkt i bestselgeren "12 000 år med norsk historie". De skal snakke om Numedal, Hallingdal og Øvre Eikers plass i norsk og europeisk historie, om handel, migrasjoner og DNA. Hva betyr den nyeste forskningen fra bronsealderen, jernalderen og vikingtiden for Buskeruds historie?
Inngang kr. 280. Forhåndssalg av billetter på ticketco.no
Lørdag 26. juli
12.00-16.00
Middelaldermarked - Numedal Middelaldersenter
Markedsboder med
- tradisjonelle håndverksprodukter
- salg av viking- og middelalderrekvisitter
- matvarer fra lokale matprodusenter
- Buskerud slektshistorielag
- knivmarked v/Rollag knivlag
Demonstrasjon av gamle håndverksteknikker: Lafting, båtbygging smiing og sprangfletting. Numedal kro og Veggli Vertshus selger varm mat, vafler og franske bakverk.
Underholdning
- Kl. 15.00: Foredrag om tjærebrenning v/Tore Haug-Warberg
- Kampshow v/reenactmentgruppen Vikverir
- Middelaldermusikk med Miman
Aktiviteter spesielt for barn
- Hesteridning
- Skattejakt
- Bueskyting og hesteskokasting
Inngang kr. 100 for voksne / gratis for barn under 16 år.
Stiller du i viking- eller middelalderdrakt kommer du inn for 1/2 pris!
18.00
Foredrag om Ola Urdal v/Even Tråen og konsert med Signe Lygre Førre og Irene Tillung - Rollag bygdetun
I 1928 fekk Rollag ny prest, Ole Urdal frå Hosanger ved Bergen. Han var født i 1889. Ole Urdal var prost i Kongsberg prosti dei siste åra i Rollag. Han gjekk av i 1959 og flutte vestattover til Bergen. Urdal var umåteleg godt lika i bygda, noko som folk fekk vist han ved avskilsfesten før han reiste.
I ungdomen var han ein svært god spelemann på hardingfele og hadde fleire gode kappleiksplasseringar å vise til. I Rollag vart han god ven med spelemannen Sverre Eggerud og den unge Sigurd Frogner. Begge desse kunne fortelja om ein kunstnar som kanskje ikkje fekk utnytta sine talenter ettersom hardingfela i hans tid fortsatt vart rekna som eit "djevelens" instrument.
Med seg på Rollag hadde han niesa si Gjertrud Lygre. Ho var "husholderske" for han i alle åra han var i Rollag. Signe Lygre Førre er ein slektning av Gjertrud og ein svært god musikar og ga ut eit album på Tal:ik Records i 2024 kalla "Fagert". Her er fleirkulturell folkemusikk frå Noreg, Tyrkia og fleire land på Balkan. "Fagert" var eit bestillingsverk til mellomalderhuset Finnesloftet på Voss.
Signe har eit band, men hit til Middelalderveka kjem ho med Irene Tillung frå Voss som spelar trekkspel. Signe Lygre Førre vil ha med seg fela til Ole Urdal og det vil bli eit lite foredrag om denne folkekjære presten før konserten tek til.
Etter konsertene inviterer Rollag kulturarvlag og Numedal spel og dansarlag til åpen scene og bygdefest.
Inngang til foredrag, konsert og bygdefest kr. 200. Åpen kafé og bar. Aldersgrense 18 år.
Søndag 27. juli
09.30
En dag som pilegrim - fra Veggli kirke til Rollag stavkirke
Årets pilegrimsvandring går mellom våre lokale helligsteder i Veggli og Rollag. Fra Veggli kirke går veien langs nye og gamle ferdselsårer fra til Rollag stavkirke.
Å være pilegrim er å åpne seg opp for en større virkelighet. Senke farten, møte andre mennesker, møte Gud og møte seg selv. En vandring hvor det også blir kastet lys over lokal natur, kultur og historie.
Oppmøte 09.30 ved Veggli kirke. Turen begynner med en enkel pilegrimsmesse (åpen for alle). Det blir også åpning av merket turrute med taler og musikalske innslag. Turen har noen litt krevende partier, men stort sett lett til moderat vanskelighetsgrad. Store deler går langs asfalt- og grusvei. Husk godt fottøy og niste.
Deltagelse på pilegrimsturen er gratis. Når vi kommer frem, samles vi og vi får mat på Rollag bygdetun, pris kr. 150.
Påmelding til Rollag kirkekontor: 909 57 268 eller til Audun Opland: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Arrangert av menighetene i Rollag prestegjeld.
18.00
Dobbeltkonsert: Miman og Olavsvesper - Rollag stavkirke
Vi møter to middelalderske helgener, på litt ulike måter, i en todelt konsert. Hildegard von Bingen (d. 1179) blir presentert gjennom sin egen musikk. Olav den hellige (d. 1030) blir presentert i et nyskrevet kirkemusikalsk verk. Konserten åpner med Miman: "The music of Hildegard von Bingen" og fortsetter med to olavsvespere "Demring" og "Avreise" av Lise Knudsen.
Miman består av Hans Kjorstad (fiolin), Andreas Røysum (treblås) og Egil Kalman (kontrabass og modulær synthesizer), og har siden oppstarten i 2015 spilt hundrevis av konserter i over tjue forskjellige land. "Miman plays the music of Hildegard von Bingen" er resultatet av en mangeårig fascinasjon for benediktinerabedissen og multikunstneren Hildegard von Bingen (1098-1179) sitt kompositoriske virke. Musikken hennes er klar og tydelig, men gir samtidig rikelig med rom for personlig uttrykk; musikk som kommuniserer sterkt i vår tid, nesten tusen år etter den først ble skrevet ned. Med et stort og variert instrumentarium, og ærbødighet for det overleverte kildematerialet, inviterer Miman lytteren inn i et musikalsk univers som oppleves som tidløs; en opplevelse som på samme tid kjennes intim og personlig, kosmisk og transcendental.
I konsertens andre del blir det fremført to originale kirkemusikalske verk av Lise Knudsen. Olavsvesper 2023 - Demring er en skildring av Hellig Olavs kvaler før hans beslutning om å reise hjem til Norge og følge kallet han ble gitt. Olavsvesper 2024 - Avreise følger Olav et stykke på veien hjem til Norge, fra Kyiv og opp til Østersjøen.
Olavsvesperne er skrevet som et ledd i kirkene i Rollag sitt arbeid frem mot kristningsjubileet i 2030. Meningen er at det skal komme ett nytt verk hvert år frem til 1000-årsjubileet. Myten kong Olav, og hans etterfølgeres kristningsverk følges gjennom den historiske arven, samt de kirkehistoriske og sosialhistoriske brytningene. Dåmen fra 1030 kan aldri gjenskapes, men noe kan nyskapes, som åpner for opplevelse og refleksjon i vår tid.
Sang: Sigrun Daljord, Audun Opland, Øyvor Sekkelsten. Piano: Lise Knudsen.
Inngang kr. 350.
18.00
Foredrag om Lyngdal kyrkje v/Håkon Livland fortel og konsert med Viktoriia og Oleksandr Lypchuk - Lyngdal kyrkje, Flesberg
Håkon Livland er vakse opp i Lyngdal og har som museumsstyrar fleire stader, arbeidd med kulturformidling heile livet. Han har skreve bok om Lyngdal kyrkje og fortel om den og kva kyrkja har betydd for bygdefolket.
Oleksandr Lypchuk og kona hans Viktoriia kjem frå Ukraina. Oleksandr er no organist i Flesberg kommune og han spelar både trekkspel, piano og orgel. Viktoriia er operasongar, men syng og anna, til og med på norsk.
Servering av kaffe og kake. Salg av boka "Lyngdalkjørkja og bygdefolket".
Arr. Numedal spel- og dansarlag. Inngang kr. 150.
Mandag 28. juli
Olsok 28.-29. juli
Hellig døgn - Rollag stavkirke
Bli med og opplev middelalderens olsokfeiring i Rollag stavkirke: Gjennom olsokdøgnet vil det bli holdt tidebønner etter middelaldersk forbilde. Døgnet innledes med vesper kvelden i forveien, 28. juli (akkurat som jul, påske og pinse ringes inn kvelden før). Her vil det bli urfremføring av Lise Knudsens musikkverk "Olavsvesper 2025: Landkjenning". Ved midnatt møtes vi for å 'våke og be'. Mellom laudes og ters på morgenen er alle velkomne til en enkel frokost i kirkestua. Etter olsokmessen kl. 15.00 blir det kirkekaffe. Det hellige døgnet avsluttes i år med kompletorium (enkel kveldsbønn) kl. 20.00.
Mandag 28. juli kl. 18.00
Urfremføring av musikkverket "Olavsvesper 2025 - Landkjenning" - Rollag stavkirke
Sang: Aurora Pambianchi, Sigrud Daljord, Audun Opland, Øyvor Sekkelsten. Piano: Lise Knudsen.
Gratis inngang.
19.00
Foredrag med Sverre Heimdal og konsert med Tone Krohn - Gården Mellom Kravik, Nore
Sverre Heimdal frå Nore er instrumentmakar, lagar kraviklyrer, sjøfløyter og hardingfeler. Han fortel om dette, og kanskje det òg kjem nokre refleksjonar om framtida for dette handarbeidet? Sverre har fått Viken fylkeskommunes kulturpris for arbeidet sitt, like så Egil Storbekkens musikkpris og Nore og Uvdal kommunes kulturpris.
Tone Krohn er frå Vestfold. Ho er songar og spelar lyre. Ho er mellom anna med på plata "Lyden av Vestfold", ei folkemusikkplate utgjeve for få sidan.
Arr: Numedal spel- og dansarlag. Inngang kr. 250. Billettkjøp via Hoopla.
Tirsdag 29. juli - olsok
Hellig døgn - Rollag stavirke
00.00 Vigilie (våkegudstjeneste)
07.30 Laudes (bønn ved morgengry)
09.00 Ters (liten morgenbønn)
12.00 Non (enkel middagsbønn)
15.00 Messe (folkemusikkmesse)
20.00 Kompletorium (kveldens siste bønn)
19.30
Olsokkonsert med Knut Buen og Håvard Svendsrud - Nore stavkyrkje
Nytt sjansen til å høyre desse kjende karane spela og fortelja, Knut spelar hardingfele og Håvard på trekkspel. De vil få høyre både lydarslåttar, runddansmusikk, slåttemusikk og kunstmusikk. Knut og Håvard starta samarbeidet sitt i 2016 og har halde utallige konsertar rundt om i landet.
Knut Buen er en norsk folkemusikar, hardingfelespelar, komponist, folkeminnesamlar, skribent, rosemalar, gårdbrukar og forretningsmann, født og oppvakse i Jondalen, bur i Tuddal. Knut Buen er ein av Norges fremste kulturformidlarar og framifrå utøvar på hardingfele. Han har fått ei rekkje utmerkingar, mellom anna er han utnemnd til Riddar av 1. klasse av St. Olav Orden. Han har og vunne Landskappleiken og fått to Spelamannsprisar for plateutgjevingar.
Håvard Svendsrud er frå Modum og er profesjonell utøvar på trekkspel. Han er ein av dei mest etterspurde på sitt instrument. Håvard har vunne utallige konkurransar og vore solist for ulike orkester. Han har og motteke mange prisar for spelet sitt, og han har gjett ut plater, åleine eller saman med andre. Opp igjennom åra har han turnert mykje, òg utanlands og vore kulturambassadør for Noreg.
Arr: Numedal spel- og dansarlag saman med Fortidsminneforeningen. Inngang kr. 300. Billettkjøp via Hoopla.