Program 2019

Hurtigmeny

Middelalderuka 20.-29. juli 2019 
"Metall - fra nytte til pryd"


Lørdag 20. juli

Kl. 10.00-18.00
Middelalderdag i Langedrag Naturpark
Spennende kappleik/oppvisning av røverhøvdingene Mattis og Borka med deres riddere, hester og andre dyr. Prøv deg i kappestrid, og balanselek på hesteryggen eller kjør med hest og vogn. Bli med på foring av ulv, gaupe og villsvin. Se mennesket kommunisere med ulv! Bli med inn til reinsdyr, fjellrev og elg. Kos deg på tunet med ca. 20 dyrearter. Prøv plantefarging og lag vennskapsbånd. Middelalderstemning med ulike salgsboder. 

Inngang kr. 295,- voksne / kr. 250,- barn.

Kl. 13.30-14.00
Åpning av Middelalderuka 2019 på Rollag bygdetun
Ved varaordfører i Rollag, Haldis Prestmoen. Musikkinnslag og fremføring av Numedalssangen v/Sigrid Elise Fossan (sang), Åshild Wetterhus (kraviklyre), Thov Wetterhus (munnharpe), Birgit Kollandsrud Friis (fløyte), Lars-Erik Brevig (keys og bass) og Even Tråen/Synne Frogner (hardingfele). 

Kl. 14.00
Åpning av festivalutstillingen i Toenstugu på Rollag bygdetun
Kunststmed Steven Carpenter fra Kongsberg er årets festivalkunstner og er tilstede for å formidle utstillingen. Samtidig blir det miniutstillinger av verk fra sølvsmedene Eli Bjørge, Gro Kollandsrud og Anita Eriksen.

Kl. 19.00
"Guten" - konsert med Aasmund Nordstoga og Åsmund Reistad på Søre Kravik
Vi får høre tekster av Aasmund Olavsson Vinje, med toner og arrangement av Edvard Grieg og Odd Nordstoga. Vinje var den første til å bruke Aasens landsmål til både lyrikk og sakprosa. Dikta hans er av en enestående karakter, og er like aktuelle i dag som da de ble skrevet på 1800-tallet. Aasmund Nordstoga pakker disse diktene inn i viseformat, slik at teksten kommer tydelig fram, og fremstår mer moderne. Musikken av Aasmund O Vinje blir fremført av Aasmund Nordstoga på vokal med musikalsk makker Åsmund Reistad på gitar og vokal.

Billett kr. 350,- for voksne /  Bizzy-pris 13-21 år kr. 200,-
Forhåndskjøp av billetter på ticketco.no
Kort/kontanter ved inngangen fra kl. 18.00.


Søndag 21. juli

Kl. 10.00-16.00 
Kurs på Middelalderverkstedet i Rollag
I år arrangeres det hele 13 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs. Kursene foregår 22.-26. juli, med unntak av knivmakerkurset som starter søndag 21. juli. Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

Kl. 11.00-15.00
(Kul)Tur til Trillemarka
Guidet tur for stor og små og Norges største, og kanskje mest mystiske, skogreservat. En opplevelse med gode historier, fyldige smaker og morsomme overraskelser for hele familien. Arrangør: Numedalsstier.

Oppmøte på Rollag bygdetun.
Pris inkl. servering kr. 250,- voksne / kr. 150,- for barn under 12.

Kl. 11.00
Gudstjeneste i Uvdal stavkirke, med kirkekaffe på tunet.

Kl. 12.00-16.00
Bygdefest på Nore og Uvdal bygdetun
Aktiviteter i husene:

 • Guri Sørlie forteller fra den unike historien om gården Søre Skjønne. Vi får bl.a. høre om og se sverdet fra merovingertiden, og høre at tømmeret som er brukt i den eldste delen av stabburet, er eldre enn tømmeret i de gamle stavkirkene i bygda.
 • I låven deler Oddbjørn Knudsen sin kunnskap om "metall - fra nytte til pryd". Han snakker om merkeøksene og de flotte bjelleklavene som er utstilt på bygdetunet.
 • Bente Fønnebø holder tegneverksted med samme tema.
 • Leik og moro for store og små. Salg av tradisjonsmat. Gratis inngang.

Om ettermiddagen kommer et pilegrimsfølge til tunet. Pilegrimsferda er et kulturhistorisk rollespill for hele familien, skrevet av Ola Grøvdal og tilrettelagt av Camp Uvdal. For informasjon/påmelding, se søndag 28. juli.

Kl. 18.00
Dialektkveld med Eric Papazian på Sevletunet i Nore
Numedalsvenen Eric Papazian har forska på talemålet i dalen. Den pensjonerte fyrsteamanuensen i nordiske språk vil her fortelje om dialektane i Numedal. Etterpå er det opning for spørsmål. Det vert òg innslag med folkemusikk og dialektspørjetevling. Sal av kaffi og kaker. Tilskipar: Numedal mållag.

Inngang kr. 200,- / gratis for dei under 20 år.
Hugs kontantar eller Vipps.


Mandag 22. juli

Kl. 10.00-16.00 
Kurs på Middelalderverkstedet i Rollag
I år arrangeres det hele 13 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs. Kursene foregår 22.-26. juli, med unntak av knivmakerkurset som starter søndag 21. juli. Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

Kl. 11.00-19.00
Middelaldertur gjennom Numedal
På denne guidede bussturen blir det besøk til middelaldergårdene Nordre Vangestad i Flesberg, Alfstad i Rollag og Mellom og Søre Kravik i Nore, og til stavkirkene i Flesberg, Rollag og Nore. Lokal historie, myter og sagn. Servering av tradisjonskost på Sevletunet i Nore. Turen avsluttes med spesialomvisning på Kravik gårdene.

Pris kr. 1250,- alt inkludert.
Påmelding til Lågdalsmuseet på tlf. 32 73 34 68 / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kl. 12.00-16.00
Barnas dag på Haugen gård i Flesberg
Bli med på morsomme uteleiker og aktiviteter. Formingsverksted, eventyrlesning og skattejakt. Åpen kafé, kun kontant betaling.

 • Kl. 13.00: "Den umulige gåten" - et musikalsk eventyr i hovedhuset
  Dypt inne i skogen bor det en trollkjerring med ravgule øyne og biller i håret, den kaklende latteren hennes runger over tretoppene så ingen tør våge seg dit. Ved Kong Arthurs runde bord sitter ridderen Gawain og drømmer om dåder og edle jomfruer. Lite har de to til felles, men en umulig gåte binder dem sammen: Hva er det alle jenter vil ha? En musikals fortellerforestilling om forhekselser, forelskelser, edelmot og hekselatter. Akkompagnert av gitar, lyre, harpe og sang spinner de to fortellerne en magisk verden der alt kan skje. Med fortellerne og musikerne Ylva Sjaastad og Ove Wevle.

Inngang kr. 50,- for alle fra 5 år. Kontant/Vipps.

Kl. 17.15
"St. Lavrans og kongen" - spesialomvisning på Kravik gårdene i Nore
Kravik var en av Numedals største gårder i høymiddelalderen. Ingen andre gårder har bevart så mange bygninger fra tiden før svartedauen. På bygningene er det flotte portaler og utsmykninger skåret av svært dyktige og profesjonelle treskjærere. Distriktskonservatør og kunsthistoriker Gry Charlotte Ljøterud Andersen fra Lågdalsmuseet på Kongsberg har kommet fram til at Kravik i Nore kan ha vært et viktig sted for kongemakten i Norge på 1300-tallet. 

Oppmøte på Mellom Kravik.
Inngang kr. 100,- Kontakt/Vipps.

Kl. 19.00
Foredrag i Uvdal stavkirke:
"Kopi av Haltdalens stavkirkebygging, som metode for å forske på originalen" v/Roald Renmælmo. 
"Spikeren i Middelalderens kirkefunksjon, produksjon og historie" v/Mattias Helje.

Roald Renmælmo: Håndverker fra Målselv i Troms. Arbeidsmåter og dokumentasjon av håndverket i bøkkerarbeid i Målselv, tradisjonell tømring, handsaging, oppgangssag, kløyving av tømmer og ulike slags trearbeid. Ansatt på NTNU som universitetslektor og PhD stipendiat hvor han underviser på tradisjonelt bygghåndverk og teknisk bygningsvern og restaurering.

Mattias Helje: Mattias første møte med smedyrket var mens han gikk på grunnskolen og smeden Pål Gunnar Larsson i Lima. Etter dette har han aldri forlatt hammeren og Lima. Er utdannet på Stenebyskolen med håndverksbrev i kunstmedyrket. Han synes at å smi er det beste som finnes, og ønsker å videreføre og utvikle Limas mange- hundreårige smitradisjoner, samtidig ønsker han å få inspirasjon om smiing fra hele verden.  

Inngang kr. 200,- Kontant/kort.


Tirsdag 23. juli

Kl. 09.00-10.00
"Det lille akademi" i Middelaldersenteret i Rollag
Korte foredrag om kurs- og historierelaterte temaer. Inngang gratis. Se middelalderverkstedet.no

Kl. 10.00-16.00 
Kurs på Middelalderverkstedet i Rollag
I år arrangeres det hele 13 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs. Kursene foregår 22.-26. juli, med unntak av knivmakerkurset som starter søndag 21. juli. Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

Kl. 11.00
Guidet tur i Kyrkjeåsen i Rollag
Rusletur med Rollag historielag og lokalhistoriker Even Tråen i Kyrkjeåsen, med innlagt besøk ved de gamle molybdengruvene. Ca. 3 km i lett terreng. Ta med mat og drikke.

Oppmøte på parkeringsplassen v/Kyrkjestugu.
Pris kr. 50,-

Kl. 12.00-14.00
Opplev jernvinneanlegg fra folkevandrings-/vikingtid og middelalder i Smådøl
Bente Fønnebø tar oss med på guidet tur til jernvinneanleggene. Ta med mat og drikke og nyt dagen ute i de flotte omgivelsene. Vegen er en bomveg, men du kjører gratis til Fauskodammen kulturpark denne dagen.

Oppmøte ved Fauskodammen kulturpark i Smådøl.
Pris kr. 50,- for voksne. Kontant.

Kl. 15.00
Foredrag "Ljåsmiing i Numedal" med Even Tråen på Rollag bygdetun
Lokalhistoriker og forfatter Even Tråen tar oss gjennom jernets og ljåens historie og betydning, både lokalt og nasjonalt.

Pris kr. 200,- inkl. enkel servering. Kontant/Vipps.

Kl. 18.00
Fortellerkveld "Tjuvsølv og numedøler" med Bjørn Ivar Berg på Vangestadloftet i Flesberg
Det har lenge gått mytiske fortellinger om store sølvtyverier fra Sølvverket på Kongsberg. Bergverksmuseets historiker Bjørn Ivar Berg har støvsugd arkivene og forteller utvalgte historier med supsekte numedøler involvert.

Inngang kr. 200,- inkl. kaffe/kling.
Kontant/Vipps.

Kl. 19.00
"Norsk folkelig sang i symbiose med vest-afrikanske trommetradisjoner"
Konsert med Anne Gravir Klykken og Helge Andreas Norbakken på Sevletunet

Med et tekstlig og melodisk fokus legger de vekt på å lage utadvendte arrangementer som ivaretar de rytmiske elementene i begge tradisjonene. Konseptet har mye leikenhet og improvisasjon i seg. Salg av lokalmat og drikke, kaffe og kaker.

Billett kr. 300,- for voksne.
Forhåndskjøp av billetter på ticketco.no
Kort/kontant ved inngangen.


Onsdag 24. juli

Kl. 09.00-10.00
"Det lille akademi" i Middelaldersenteret i Rollag
Korte foredrag om kurs- og historierelaterte temaer. Inngang gratis. Se middelalderverkstedet.no

Kl. 10.00-16.00 
Kurs på Middelalderverkstedet i Rollag
I år arrangeres det hele 13 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs. Kursene foregår 22.-26. juli, med unntak av knivmakerkurset som starter søndag 21. juli. Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

Kl. 12.00-16.00
Barnas dag på Rollag bygdetun
Verkstedstemning i tråd med festivalens tema "Metall - fra nytte til pryd". Kl. 12 blir det rusletur til de gamle molybdengruvene i Kyrkjeåsen i Rollag. Kanskje du finner biter av molybden til å tegne med? Barna får også spikke sammen med Rollag Knivlag, male med Numedal maleklubb og utfolde seg kreativt sammen med billedkunstner Gunvor Nervold Antonsen. Salg av mat og drikke (kontant/Vipps).

Inngang kr. 50,- for alle fra 5 år.

Kl. 16.00
Foredrag "Gruver og geologi i Numedal" med Terje Bjerkgård i Veggli fjellkirke
Geolog og numedøl Terje Bjerkgård er til daglig ansatt ved Norges Geologiske Undersøkelse i Trondheim. Han tar oss med på en reise i lokalt landskap og historie, på Vegglifjell og i Numedal. Arrangør: Veggli fjellkirke.

Pris kr. 100,- inkl. enkel servering. 
Kontant/Vipps.

Kl. 19.00
"Pilegrimens veg - middelalderens pilegrimsmusikk" - konsert med Falsobordone i Flesberg stavkirke
I konserten følger vi en pilegrim fra de nordiske landene på vei til en av kristendommens fremste valfartssteder, Den Hellige Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spania. Musikerne Anna Rynefors og Erik Ask-Upmark forteller, synger og spiller på middelalderens instrumenter; harpe, orgelportativ, rebec og sekkepiper. Falsobordone er et av Sveriges ledende ensembler innen middelaldermusikk, etablert i 1995. Les mer om artistene her.

Billett kr. 300,- for voksne.
Forhåndskjøp av billetter på ticketco.no
Kort/kontant ved inngangen fra kl. 18.00.


Torsdag 25. juli

Kl. 09.00-10.00
"Det lille akademi" i Middelaldersenteret i Rollag
Korte foredrag om kurs- og historierelaterte temaer. Inngang gratis. Se middelalderverkstedet.no

Kl. 10.00-16.00 
Kurs på Middelalderverkstedet i Rollag
I år arrangeres det hele 13 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs. Kursene foregår 22.-26. juli, med unntak av knivmakerkurset som starter søndag 21. juli. Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

Kl. 11.00-17.00
Escape Room på Rollag bygdetun
OBS! Samme manus/opplegg som i 2018. Grupper på 3-5 personer blir låst inne i et rom som er fylt med gåter, hint og effekter. Målet er å komme seg ut på kortest mulig tid, ved å løse oppgavene. Start hver hele time, siste runde starter kl. 16.00. Passer for alle fra 16 år.

Bizzy-pris for unge 16-21 år kr. 150,- pr. person v/kjøp via appen.
Pris for voksne over 21 år kr. 250,- pr. person.
NB! Kun forhåndssalg av billetter via ticketco.no / Bizzy appen.

Kl. 18.00
Tidebønn i Uvdal stavkirke
En kort samling med bønner, salmesang og bibellesninger. En form for gudstjeneste som er så å si uendret fra den tiden stavkirken ble bygget i 1168.

Kl. 18.30
Foredrag "Smijern på middelalderens kirkedører, tro og magi" med konservator Torill Thømt i Uvdal stavkirke
Mange av dørene på middelalderkirker er prydet med smijernbeslag. De forteller en spennende historie om dørene og skikkene i middelalderen, og vitner om fremragende håndverk. Smijernbeslagene i Uvdal stavkirke settes i sammenheng med resten av Europa, og den praktiske og funksjon og betydning de hadde utover bruken.

Inngang kr. 200,- Kort/kontant.

Kl. 20.00-22.00
Foredrag "Metall og magi" med Svein Westad og Gry Charlotte Ljøterud Andersen på Lågdalsmuseet Kongsberg

Svein Westad: Munnharpa i norsk tradisjon
Munnharpa er kanskje det mest internasjonale av alle folkemusikkinstrument. Opprinnelig fra Asia, kom den til Norge fra Østerrike i middelalderen. Kvelden starter med en minikonsert i Ulrikhovstua hvor Westad forteller om munnharpas historie.

Gry Charlotte Lj. Andersen: Metallets rolle i norsk folketro
I norrøn mytologi var dvergene mestersmedene som laget Tors hammer og Frøyas smykke. I følge norsk folketro måtte dvergene få arbeide i fred i smiene på natterstid. I berget vokta underjordiske som sølvkongen på Meheia og haugfolket på Bogstrand i Veggli store sølvskatter. Samtidig var sølv og stål noe man brukte for å beskytte seg mot de underjordiske. Arvesølv i vogga ville forhindre at den nyfødte ble byttet ut med en bytting. La man ut nok stål i fjøs og stall ville Åsgårdsreia fare forbi ved juletider. Med utgangspunkt i utvalgte bygninger fra Numedal fortelles eventyr og sagn og metallets rolle i folketroen, alt tonesatt av Svein Westad på munnharpe.

Inngang kr. 200,- inkl. kaffe og lefse.
Kort/kontant/Vipps.


Fredag 26. juli

Kl. 09.00-10.00
"Det lille akademi" i Middelaldersenteret i Rollag
Korte foredrag om kurs- og historierelaterte temaer. Inngang gratis. Se middelalderverkstedet.no

Kl. 10.00-16.00 
Kurs på Middelalderverkstedet i Rollag
I år arrangeres det hele 13 kurs i regi av Middelalderverkstedet, inkludert barnekurs. Kursene foregår 22.-26. juli, med unntak av knivmakerkurset som starter søndag 21. juli. Les mer og meld deg på via middelalderverkstedet.no / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. / 412 20 740. Påmeldingsfrist er 1. juli.

Kl. 12.00-16.00
Barnas dag på Nore og Uvdal bygdetun
Kl. 12 blir det visning av og fortelling om det gamle sverdet som ble funnet på gården Søre Skjønne. Etterpå blir det anledning til å smi sitt eget miniatyrsverd. Bente Fønnebø gir deg tegnetips om hvordan tegne sverd og andre gjenstander. På låven møter du Oddbjørn Knudsen som forteller deg om merkeøksene og bjelleklavene. Du får prøve øksa og hogge ut artige merker som du kan ta med deg hjem. Med laftestokkene kan du bygge kopier av de gamle husene. Gratis inngang.

Kl. 19.00
Bokbad og middelalderquiz på Lampeland Hotell
"Med bakrus inn i dronningenes middelalder" - et møte med psykiateren og forfatteren Martin Tesli og norrønfilologen Karoline Kjesrud

Fredsforskeren Leira og svogeren hans doktor Didriksen havner grundig på fylla på Hovedøya. Etterpå våkner begge opp igjen på det samme stedet, men de har reist 500 år bakover i tid, til 1514. Hvordan vil to moderne menn takle middelalderen? Hva slags samfunn har de har våknet opp i?

Dette handler psykiateren Martin Teslis roman om. I samtale med forfatter Øystein Morten skal de sammen prøve å finne ut hvilke utfordringer som møter den som virkelig vil reise tilbake til middelalderen.

Martin Teslis roman handler også om en kvinne som fungerer som dronning ved det kongelige hoffet. Det leder oss over til det andre emnet denne kvelden. Hvilken rolle hadde dronningen i vikingtid og middelalder? Boka "Dronningen i vikingtid og middelalder" er skrevet av Nanna Løkka og doktor i
norrøn filologi, Karoline Kjesrud – som kommer til å gi oss svaret denne kvelden.

Inngang kr. 250,- Kontant/Vipps.
Kontant salg av kaffe/kaker.

Etter bokbadet kan du teste dine kunnskaper i en uhøytidelig (og gratis) middelalderquiz!


Lørdag 27. juli

Kl. 12.00-16.00
Middelaldergilde-/marked på Rollag bygdetun

Markdsboder med:

 • Tradisjonelle håndverksprodukter
 • Salg av viking- og middelalderrekvisitter
 • Matvarer fra lokale produsenter
 • Boksalg fra lokale forfattere
 • Utstilling v/Rollag Knivlag

Demonstrasjon av smiing og sprangfletting, bueskyting og øksekasting. Servering av lokal mat og drikke fra Nordre Bergan gård. Underholdning v/medlemmer i Numedal Spel- og Dansarlag m.fl.

Aktiviteter for barn:

 • Hesteridning (mot en liten egenandel)
 • Skattejakt
 • Vikingleker
 • Båndfletting
 • Smiing
 • Tinnstøping

Inngang kr. 100,- for voksne / gratis for barn under 16 år.
Stiller du i viking- eller middelalderdrakt kommer du inn for 1/2 pris!

Arrangør: Numedal Middelaldersenter. Detaljert program finner du her.

Kl. 22.00
Utekino med Ronja Røverdatter på Søre Risteigen i Veggli (© SF-Studios)
Astrid Lindgrends klassiske historie om Ronja Røverdatter ble filmatisert i 1984 av regissøren Tage Danielsson. Historien utspiller seg i middelalderen: Ronja vokser opp i Mattisborgen der hennes far er leder for en røverbande. Samme natt Ronja blir født deles borgen i to av et lynnedslag. I løpet av kort tid flytter Borka og hans røvere inn i borgen, og i all hemmelighet blir Ronja venn med Birk Borkason. Deres fedre nekter å akseptere dette, som gjør at Ronja og Birk rømmer hjemmefra og ut i skogen sammen.

Gratis inngang. Salg av kinosnacks og drikke.
Filmen har 7-års aldersgrense. Værforbehold!
Ta med stol/teppe til å sitte på.


Søndag 28. juli

Kl. 10.00
Pilegrimsvandring i Flesberg
28. og 29. juli går vi pilegrim i fotsporene til biskop Jens Nilssøn som i 1595 var på visitas i Flesberg

Dag 1, 28. juli: Fra Vatnås kirke til Gislegard, Sølset og Letmolia - Lyngdal sentrum.
Parkering ved kulturhuset i Lyngdal (tidligere skole). Buss ankommer 9.30 og kjører til Vatnås kirke hvor vandringen starter kl. 10.00. Turen ender i Letmolia, hos Oddvar Letmolie. Deltakerne hentes med buss til bedehuset i Lyngdal, der det blir bespisning. Ta med matpakke og drikke. Det vil bli noe forfriskninger og noe å bite i underveis. Husk gode sko!

Pilegrimsturen koster kr. 250,- pr. dag.
Påmelding innen 20. juni til kirkekontoret i Flesberg tlf. 310 22 831 / 971 39 326.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Arrangør: Menighetene i Flesberg i samarbeid med Flesberg Historielag.

Kl. 13.00
Rollespill "Pilegrimsferda" i Uvdal. Oppmøte på Camp Uvdal.
For ca. 100 år siden ble det funnet et krusifiks i Uvdal stavkirke. Det er laget i Limoges i Frankrike, datert år 1200. Det er også funnet et pilegrimsmerke under kirkegulvet. Disse funnene ga forfatter Ola Grøvdal ideen til å bygge en Laiv-forestilling, der handlingen foregår som en høymiddelaldersk pilegrimsvandring der pilegrimer, munker, nonner og følgesmenn er på vei til en kirke med et relikvieskrin. I tidsriktige kostymer er det lett å leve seg inn i de morsomme rollene. Spillet arrangeres også søndag 21. juli.

Pris kr. 400,- pr. deltager.
Familie: 2v+1b kr. 1000,-. 2v+2 el. flere barn kr. 1200,-
Bizzy-pris for unge 13-21 år: Kr. 300,- pr. person ved bestilling via appen.
Påmelding: 32 74 31 08 / Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


Mandag 29. juli - Olsokmarkeringer

FLESBERG

Kl. 11.00
Pilegrimsvandring i Flesberg
28. og 29. juli går vi pilegrim i fotsporene til biskop Jens Nilssøn som i 1595 var på visitas i Flesberg

Dag 2, 29. juli: Fra Ligrenda til Flesberg sentrum.
Parkering ved menighetshuset i Flesberg. Buss går derfra kl. 12.30 til Ligrenda hvor vandringen starter, med ord på veien, litt musikk og en liten orientering. Vandring fra Ligrenda til Flesberg sentrum. Vi bruker dagen og avslutter på menighetshuset i Flesberg med “middelaldergrøt” og foredrag kl. 18.30. Olsokmesse i Flesberg stavkirke kl. 20.00 Ta med matpakke og drikke. Det vil bli noe forfriskninger og noe å bite i underveis.

Pilegrimsturen koster kr. 250,- pr. dag. 
Påmelding innen 20. juni til kirkekontoret i Flesberg tlf. 310 22 831 / 971 39 326.
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Arrangør: Menighetene i Flesberg i samarbeid med Flesberg Historielag.

Kl. 18.30
Foredrag "Det åndelige miljøet i Norge på biskop Jens Nilssøns tid" med Jørn Hjulstad på Flesberg menighetshus
Om mindreverdighetskomplekser, hissige Herrens hyrder og et knust farshjerte. Servering av "middelaldergrøt". Gratis inngang.

Kl. 20.00
Olsokmesse i Flesberg stavkirke.
Liturg Margrete Hjulstad. Kveding v/Gro Bratås Borge.

ROLLAG

Kl. 13.00
Olsokmesse i Rollag stavkirke
Fremføring av liturgiske olavshymner fra middelalderen. Kirkekaffe i kyrkjestugo etter messen. Prest: Audun Opland. Organist: Lars-Erik Brevig.

NORE

Kl. 17.00
Foredrag "Troppenskatten som ble funnet på gården Troppen i Nore i 1917" med Jorunn Wiik i Nore stavkirke
Troppenskatten ble funnet hos gårdbruker Peder Troppen i 1917, under arbeid med å bryte opp en bjørkerot. Brakteatene lå i en lerretspose som var snørt sammen med en lærreim. Flere av brakteatene er fra slutten av 1270-tallet. I 1968/69 ble det utført utgravinger under Nore stavkirke, også der ble det blant annet funnet 7 brakteater fra Håkon Håkonssons tid, 1217-1263.

Kl. 18.00
Olsokkvesper i Nore stavkirke
Kirkekaffe på kirkebakken med smak av middelalderkost v/menighetsrådet. Olsokvesperen, en årelang tradisjon i Nore stavkirke, er en gudstjeneste med smak av middelalder, på minnedagen for Olav den hellige.

Kl. 19.30
"Draumkvedet" med Sondre Bratland og Knut Buen i Nore stavkirke - UTSOLGT
De folkekjære artistene Sondre Bratland og Knut Buen avslutter årets festival. Draumkvedet er en norsk diktballade fra middelalderen. Det handler om Olav Åsteson som julaften faller i ekstatisk søvn og ikke våkner før trettende dag jul. Da rir han straks til kirke og forteller om «draumane mange», dvs. om livet etter døden.

Billett kr. 350,- for voksne. Begrenset antall plasser.
Forhåndskjøp av billetter på ticketco.no
Kort/kontant ved inngangen.

 

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   buskerud   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Tlf. 32 74 13 90
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka