Program 2022

Hurtigmeny

Forside program 2022 redigert

 


Fredag 22. juli

Kl. 16.30
Foredrag om musikkrullene - en nasjonal kulturskatt - Nore og Uvdal bygdetun
Even Tråen og John Ole MorkenLydhistorien til norsk folkemusikk har en lang historie. Man trodde lenge at de eldste opptakene var fra 1903/1904, men det finnes eldre. Det var en skjult skatt som kom for dagen. Nå vil spelemann, skribent og historiker Even Tråen sammen med John Ole Morken fortelle denne interessante historien om de eldste folkemusikkopptakene i Norge. Bli med på en musikalsk reise rundt om i Numedal og Sør-Norge. Even og John Ole spiller og forteller. John Ole Morken er også spelemann og skribent, og programleder i Folkemusikktimen på NRK P2.

Kl. 19.00
Offisiell åpning av festivalens 20-års jubileum - Flesberg stavkirke
Offisiell åpning ved Hilde Roland, rådgiver på avdeling for kulturarv, Viken fylkeskommune.

Kl. 19.05
Konsert med La Camera Delle Lacrime - Flesberg stavkirke
"The debate at Karakorum" - Norgespremiere!
Det ledende franske ensemblet La Camera Delle Lacrime åpner jubileet med "The debate at Karakorum", med undertittelen "From the Auvergne of the troubadours to the China of the Khan". 

Konserten er inspirert av den autentiske historien om fransiskanermunken Guillaume Rubrouck (1215-1295), som på oppdrag fra den franske kongen Louis IX, reiste til Karakorum - hovedstaden i det store mongolske riket, 20 år før Marco Polo! Der organiserte han en teologisk debatt i 1254 etter ordre fra den mongolske Khanen. Hvilken religion var best, kristendom, buddhisme eller islam? Historien er kjent for ettertiden gjennom Rubroucks brev til den franske kongen.

Konserten blir et møte mellom Øst og Vest der publikum får oppleve franske trubadoursanger, buddhistiske mantraer og muslimske bønnerop - det er originalt og kunstnerisk spennende! Se mer informasjon om La Camera Delle Lacrime her.

Bruno Bonhoure, musikalsk leder, sang solist. Mokrane Adlani, Yan Li, Christophe Tellart, Antoine Morineau, Dalaijargal Daansuren. Kunstnerisk leder/scenografi: Khaï-Dong Luong.

Billett kr. 300 ved forhåndskjøp på ticketco.no
Ved inngang kr. 350 fra kl. 18.00. 
OBS! Kun Vipps/kontanter ved inngangen.

La Controverse de Karakorum 1 LCDL redigert

 


Lørdag 23. juli

Kl. 10.00-18.00
Middelalderdag - Langedrag Naturpark

Spennende oppvisning av røverhøvdingene Mattis og Borka med deres riddere, hester og andre dyr. Du kan prøve deg i kappestrid, balanselek på hesteryggen eller kjøre med hest og vogn. Du kan være med å fore ulv, gaupe og villsvin. Bli med inn til reinsdyr, fjellrev og elg. Se mennesket kommunisere med ulv! Kos deg på tunet med ca. 20 forskjellige dyrearter. Bli med på plantefarging og lag vennskapsbånd. Føl på middelalderstemningen med ulike salgsboder.

Inngang kr. 390 for voksne / kr. 290 for barn 2-15 år.

Kl. 14.00
Åpning av utstillingen "Arr i stein - spor i snø" - Nore og Uvdal bygdetun
Et tverrfaglig kunstmøte mellom keramiker Anne Kristine Mjerva og fotograf Tomas Moss. Utstillingen handler om natur og fjelllandskap. Kunstnerne er bekymret for klimaendringer, nedbygging av natur og tap av artsmangfold.

Kl. 15.00
Konsert med duoen Morild - Nore og Uvdal bygdetun
En unik duo med musikalsk fotfeste i både Nordisk jazztradisjon og Brasiliansk musikk. Som duo og individuelle musikere har Dag Einar Eilertsen og Marius Noss Gundersen turnert i store deler av Europa og Nord- og Sør-Amerika. Hver for seg er de etablerte skikkelser i norsk musikkliv og har mottatt alt fra Spellemannspris og Statens Kunstnerstipend, til lovord fra anmeldere verden over.

Inngangsbillett til stavkirken og bygdetunet er gyldig som billett til konserten.

Kl. 16.00
"Raulandsstua" - Nore og Uvdal bygdetun
Bygningsantikvar Mogens With forteller om Raulandsstua, som er flyttet fra Uvdal til Norsk Folkemuseum. Han gir oss nærmere kunnskap om byggeskikk og bosetting i Numedal. Etter foredraget kan de som vil besøke Søre Rauland, der stua opprinnelig stod.

Arrangør: Fortidsminneforeningen, avd. Buskerud.

Kl. 18.00
Dialekt- og språkkveld - Kyrkjestugu i Rollag

 • "Noko tå hørrt" - Historier fra Numedal
  Lokalhistoriker Lars Jacobsen gjev oss gode gamle forteljingar på ekte noringsmål.
 • Kor godt kjenner du kvardagsorda?
  Dei siste tretten åra har forfattar og filolog Kristin Fridtun granska etymologien til mange av kvardagsorda våre og skrive om dei i Dag og Tid. I 2012 vart nokre av stykka samla i ei bok: Norsk etymologisk oppkok – du veit ikkje kva du snakkar om. Fridtun skal fortelja om vanlege ord som har eit uvanleg eller morosamt opphav.

  Tilskipar: Numedal mållag.
  Inngang kr. 250 inkl. servering. Vipps/kontant.
  Under 16 år gratis.


Søndag 24. juli

Kl. 12.00-15.30
Kultursøndag - Flesberg bygdetun, Dåset
Gratis inngang. Enkel kafé. NB! Kun kontant betaling pga. manglende internettdekning.

 • Kl. 12.00
  Festivalkunstner Laura Zayan - offisiell åpning av festivalutstilling og film i låven
  Laura Zayan stiller ut den feminine bildeserien "Scandinavian Summer" som portretterer kvinner i forskjellige aldre i deres omgivelser. Hun viser sin eksperimentelle kortfilm "The End of Originality". Kunstneren er tilstede og formidler utstillingen og filmen. 
 • Kl. 13.30
  "Dante the everyman" - en musikalsk forestilling i hovedhuset
  En forsinket hyllest til dikteren Dante Alighieri som ble feiret globalt med jubileum i 2021, 700 år etter sin død i 1321. Et spesiallaget verk av og med lederne fra det franske ensemblet La Camera Delle Lacrime: Bruno Bonhoure, sang, percussion, fløyte, harpe og resitasjon. Khaï-Dong Luong, idè og koreografi. Kristin Hammershaug, fortellerstemme. Norsk oversettelse fra engelsk: Jørn Hjulstad og Arve Fretheim.

  Forestillingen er basert på Dantes berømte dikt "Den guddommelige komedie", som belyser middelalderens trosliv gjennom fortelleren Dantes ferd mot Helvete, Skjærsilden og Paradiset i år 1300.

Kl. 12.00-16.00
Barnas dag - Nore og Uvdal bygdetun
Aktiviteter på tunet hele dagen.

 • Kl. 12.00
  Barnas turlag viser seg fram - 4H
 • Kl. 12.00-14.00
  "Leik i gamle dager": Spikking, humlehotell, melkespannholding, drittsekk-kasting og hesteskokasting.

Kl. 16.00
"Stadnam som historisk kjelde" - Nore og Uvdal bygdetun
Foredrag ved Bottolv Helleland. Kulturhistorisk museum jobber med et prosjekt om hus og tufter i Numedal.

Kl. 17.00
"Kirkens betydning for menneskene som bodde i Opdal" - Nore og Uvdal bygdetun
Foredrag v/Arne Bugge Amundsen, professor i kulturhistorie, UiO. Betydningen var ikke bare merkbar da de gikk til kirke på søndager, men også i hverdagens slit.

Arrangør: Fortidsminneforeningen, avd. Buskerud.

Kl. 19.30
Konsert med Visekløveret - Søre Kravik gård, Nore
I forkant av konserten skal Stiftelsen Gry Charlotte Ljøterud Andersens Minnefond offentliggjøre prisvinner for 2022.

 • Duoen Anne G Klykken og Jon Solberg
  er glade i dialekter, språk, lokalhistorie og det nære knyttet til bygdeliv og natur. Anne med hjertet i folkemusikken har deltatt i trioen Vintermåne, duoen Blåsang, og har et utstraktsamarbeid med Knut Buen, Bugge Wesseltoft, Iver Kleive og Sigmund Groven. Nå i samspel med Jon Solberg, musiker, låtskriver og tekstforfatter, særlig knyttet til Ni Liv. Det er nå duket for spenstig sam-musisering.
 • Duoen Jan Birger Akerhaugen og Håkon Aase
  Jan Birger er kjent som gitarist i Telemarksbandet Ni Liv. Utgangspunkt for konserten er hans to nye album med Californisk vestkystrock, med en drøm om at musikken vender tilbake til 70-tallets storhetstid, og hans personlige album hvor han tar et oppgjør med barnetroen og drømmen om et liv som aldri ble. Fiolinisten Håkon Aase er kjent for sitt samarbeid blant annet med Odd Nordstoga og Mathias Eick. På denne konserten vil de spille utvalgte låter fra de kommende albumene.

Billett kr. 300 ved forhåndskjøp på ticketco.no
Ved inngang kr. 350 fra kl. 18.00. Ta med stol!


Mandag 25. juli

Kl. 11.00
Tur på historisk laktervedvei - Rollag bygdetun
Lokalhistoriker Even Tråen guider og forteller.
25. juli åpner Rollag bygdetun og Rollag historielag en historisk tømmervei; en smal vei inn et bratt juv, der folk dro for hånd lakterveden som skulle fløtes til Kongsberg. Veien er nyryddet i år og ligger som et minne over en storhetsperiode i Numedal sin historie, nemlig sølvverkstida. I de to juvene på begge sider av prestegården i Rollag ligger det totalt 7 slike veier. Dette er kanskje den mest spektakulære av dem. Hele veien ligger i verneområdet «Trillemarka-Rollagsfjell».

Oppmøte v/Rollag bygdetun kl. 11.00.
Turen tar ca. 1 time i middels krevende terreng.
Bygdetunet er åpent til kl. 16.00 med enkel kafé.

Arrangør: Rollag historielag og Rollag bygdetunets venner.
Pris kr. 50 pr. person. Vipps/kontant.

Kl. 12.00-16.00
Barnas dag - Rollag bygdetun
En morsom aktivitetsdag for hele familien. Bli med på klassiske leker som hesteskokasting, vippe pinne, gå på stylter, hoppe paradis og slengtau. Vi har også et byggesett med lafteklosser som barna kan bruke til å utforske sin indre kunstner, arkitekt, designer og/eller snekker. Enkel kafé.

Inngang kr. 50 for alle fra 4 år.

Kl. 18.00
"På jakt etter spor fra middelalderen i Lyngdal kirke" - Nordre Vangestad gård, Flesberg
I forbindelse med utgivelsen av boka «Lyngdalskjørkja og bygdefolket» som utkom i mai 2022, vil Haakon Graffer Livland (red.) og Jan Fekjan spesielt belyse Lyngdal kirkes røtter tilbake til middelalderen.

Stavkirken gamle Kampestad kapell ser ut til å bli liggende ubrukt etter 1536. Biskop Jens Nilssøn skriver i sin visitasbok i 1595 at "der giøres ingen tienniste". Men, kapellet ble ikke revet som mange har trodd, men gjenbrukes som kor i Lyngdal kirke oppført mellom 1680-1700. Hva skjedde med den gamle stavkirkedelen når en ny "moderne" kirke innvies i 1701 eller når kirken omgjøres til korskirke ca. 1740? Hva finnes av konkrete spor etter middelalderen? Blant annet kirkeklokken fra 1522 - som fortsatt etter 500 år gir deg lyden av middelalderen?

Etterpå kan publikum få se gårdens middelalderloft.
Servering av kaffe og Flesbergkling.
Salg av boka "Lyngdalskjørkja og bygdefolket".

Inngang kr. 200 inkl. servering. Vipps/kontant


Tirsdag 26. juli

Kl. 10.30
Tur til jernvinneanleggene i Smådøl
Arkeologen Bente Fønnebø tar oss med innover i Smådøl hvor vi får høre om jernutvinningen som foregikk der og se slagghaugene etter utvinningen, som fortsatt er synlige i landskapet.

Oppmøte på Nore og Uvdal bygdetun kl. 10.30.
Samkjøring til Fauskodammen i Smådøl. Ta med niste.

Arrangør: Fortidsminneforeningen, avd Buskerud.

Kl. 12.00-16.00
Aktivitetsdag for hele familien på Camp Uvdal

 • Diverse kurs for liten og for stor
 • Natursti med hovedtema "Middelalder"
 • Konkurranser: Frisbeegolf, stigegolf, skiskyting m.m.
 • Kåring av vinnere og mange flotte premier!

Avslutning av sommerens fotokonkurranse - de beste bildene ut fra kreativitet, stemning og kvalitet. Premier!

Det stekes mjølkekake på takke, som serveres med syltetøy. Pinnebrød og grønnsakssuppe.

Inngang inkl. servering: Familie kr. 299, barn kr. 99, voksen kr. 149.

Kl. 19.00
Bokbad "Vikingenes Ukraina - krigspropaganda 2022" - Lampeland Hotell
Øystein Morten og Audun Opland tar oss med til dannelsen av Rus-riket fra 800-tallet fram til Harald Hardråde kommer dit i 1030. Jan Ove Ekeberg forteller om Harald Harrådes opphold i Kiev og hvordan Norge får fyrstedatteren Ellisiv til dronning. Hva skjer med henne etter at Hardråde faller i England i 1066?

Morten og Opland viser hvordan denne vikinghistorien og fyrstefamilien igjen har blitt aktuell. Familien Harald giftet seg inn i på 1000-tallet, brukes i krigspropaganda både av Russland og Ukraina i dag. Kirkens rolle belyses: Den russisk-ortodokse kirken nærmest støtter å knuse Ukraina, der deres fremste helgener kommer fra, mens de ortodokse i Ukraina prøver å komme seg vekk fra den russiske kirken.

Inngang kr. 250. Vipps/kontant.


Onsdag 27. juli

Kl. 09.00
En dag som pilegrim: Vegglifjell
Årets pilegrimsvandring foregår på Vegglifjell. Oppmøte Veggli fjellkirke. Vi tar buss til startpunktet for vandringen og går tilbake til Veggli fjellkirke, hvor vi spiser og feirer pilegrimsmesse. Lett til moderat terreng. Husk godt fottøy og niste.

Påmelding til Rollag kirkekontor: 909 57 268 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Arrangør: Menighetene i Rollag prestegjeld.
Pris kr. 200 inkl. busstransport og servering i fjellkirken.
Gratis for barn under 16 år.

Kl. 15.00
Pilegrimsmesse - Veggli fjellkirke
Messen er åpen for alle.

Kl. 15.30
Fjell, skog og vidde i Numedal
Kåseri ved Narve Lid. Musikkinnslag. Markering av 30-års jubileet til Veggli fjellkirke.

Arrangør: Veggli fjellkirke
Inngang kr. 100.

12.00-15.30
Barnas dag - Haugen gård, Flesberg
Morsomme leker og aktiviteter, ute og inne! Mal på staffeli og på «verdens lengste» lerret mellom trærne. Tegne- og formingsverksted. Skattejakt og rebus. Utstilling i skolestua: Flesberg Malerklubb feirer 50 år med ny maleriutstilling. Enkel kafé.

Inngang kr. 50 for alle fra 4 år. Kontant/Vipps.

Kl. 17.00-20.00
Sommerkveld - Lågdalsmuseet, Kongsberg
Lær å spinne med håndtein slik vikingene gjorde. Leiker fra middelalderen.

 • Kl. 18.30-20.00: Salg av rømmegrøt og vafler
 • Kl. 19.00: Folkedansoppvisning ved Leikarringen

Kl. 19.00
Konsert "Ord og tonar" - Uvdal stavkirke
Konserten tar utgangspunkt i den vokale sangtradisjonen i Numedal. Gjennom utgivelsen «Ord og tonar – folkesong i Numedal» (2020) gjorde Åsne Bergset et utvalg av dalens rike folkesangrepertoar tilgjengelig for allmennheten. I denne konserten får publikum presentert ulike sjangre fra det vokale stoffet i solo og samsang, og med tonefølge av hardingfele, munnharpe, kraviklyre og sjøfløyte. Utøverne gir samtidig et innblikk i innsamlingsarbeidet og kilder som har vært viktige.

Utøverne på konserten har alle tilknytning til Numedal spel- og dansarlag: Even Tråen, Thov Wetterhus, Gro Bratås Borge, Synne Frogner, Åshild
Wetterhus og Liv Bergset.

Billett kr. 200 ved forhåndskjøp på ticketco.no
Ved inngang kr. 250 fra kl. 18.00.


Torsdag 28. juli

Kl. 13.00
Bunadsutstilling og formidling om "Flesbergstakken" - Flesberg bygdetun, Dåset, hovedhuset
Utstillingen viser mangfoldet i bruken av "Flesbergstakken" før og nå i utviklingen fra folkedrakt til bunad. Det har tradisjonelt blitt brukt forskjellige forklær, slør (tørkle), luer og mansjetter og bånd. Forskjellige farger på liv og stakk var vanlig, likedan ulike nyanser på understakkene. Det ble brukt knapper, søljer og serk-ringer i flere utgaver.

Bygdekvinnelagene i Svene og Flesberg øser av sin store kunnskap og formidler med stolthet denne viktige tekstile kulturarven som fortsatt er i bruk!

Arrangør: Svene Bygdekvinnelag og Flesberg Bygdekvinnelag.
Gratis inngang. Enkel kafé. NB! Kun kontant betaling pga. manglende internettdekning.

Olsokmarkering i Nore 

Kl. 18.00
Olsokmesse og kirkekaffe - Nore stavkirke

Kl. 19.30
Konsert "En olsokkonsert" med Quartetto Nordlys - Nore stavkirke
Konserten består av gregoriansk og fransk middelaldersang og sanger fra vår egen nordiske sangskatt. Det blir også fremført pilegrimssanger fra vår tid, bl.a. til tekst av Rolf Jacobsen og Gunvor Hofmo til musikk av Knut Ariel. Sangene veves inn i en fortelling fra Olavs biografi: Det fortelles bl.a. om flere lysundere i Hellig Olavs liv, alt fra han var noen dager gammel og ble satt ut som utburd, til han falt på Stiklestad.

Utøvere: Knut Arild Melbøe, Marit Karaskiewizc, Johannes Melbøe og Sølvi A Dalhaug.

Inngang kr. 300.

Kl. 23.00
Utekino "The Green Knight" - Søre Risteigen gård, Veggli
Et episk fantasi-eventyr fra 2021 basert på den tidløse legenden om Arthur. Sir Gawain, King Arthurs hensynsløse og egenrådige nevø, begir seg ut på et dristig eventyr for å konfrontere The Green Knight, et gigantisk vesen med smaragdgrønn hud.

Filmen "The Green Knight" har fått terningkast 5 hos bl.a. Filmpolitiet NRK P3, Aftenposten og Dagbladet.

Gratis inngang. Salg av kinosnacks og drikke.
Ta med stol/teppe til å sitte på og gjerne myggspray.
Filmen har 12 års aldersgrense. Værforbehold.


Fredag 29. juli

Olsokmarkering i Rollag

Hellig døgn - Rollag stavkirke
Enkle tidebønner etter middelaldersk forbilde

00.00 Vigilie (våkegudstjeneste)
07.30 Laudes (bønn ved morgengry)
09.30 Ters (liten morgenbønn)
12.00 Messe
16.30 Vesper (aftensang)
22.00 Completorium (dagens siste bønn)

Kl. 12.00
Olsokmesse - Rollag stavkirke
Preken i dialog med den gammelukrainske "Nestorkrøniken". Etter messen: Kirkekaffe ved Rollag misjonsforening i Kirkestua.

Kl. 14.00
"Klang, kunst og handverk" - Rollag stavkirke
Henning Andersen, frå Aurdal i Valdres, er freelance klokkekonsulent for Riksantikvaren og biskopane. Han er ein aktiv hardingfelespelar, nytta som spelemann på konsertar, festivalar, i bryllaup og gravferd. Han forteller: "I meir enn tusen år har kyrkjeklokkene ringt og kalla på folk, til kvardag og fest, i sorg og glede. Kyrkjeklokkene har fulgt dagen frå soloppgang til solnedgang, og gjeve oss heilag klang frå vogge til grav. Kyrkjeklokkene har vore som pulsslaga i livet vårt. Dei var Guds røyst til menneska på jorda, og vart tillagt magiske eigenskapar og sjel. Det har knytt seg mange segner og forteljingar, tru og overtru til kyrkjeklokkene".

Arrangør: Rollag kirkelige fellesråd.
Inngang kr. 200.

Olsokmarkering i Flesberg

Kl. 18.00
Olsokgudstjeneste - Flesberg kirke
Toivo Skogheim, fløyter og Ann Kristin Eidsvåg, sang. Grøt og spekemat på menighetshuset etter gudstjenesten.

Olsokmarkering i Kongsberg

Kl. 18.00
Olsokgudstjeneste - Labro, Kongsberg
Utegudstjeneste i de vakre omgivelsene på Labro. Gudstjenesten er felles for Kongsberg og Sandsvær.

Kl. 20.00
Konsert med Kalandra - Middelalderskogen i Rollag
Bandet ble dannet i England i 2011 og beskrives som et spennende "up and coming" band i Norge. I dag består bandet av Katrine Stenbekk, Jogeir Daae Mæland, Florian Bernhard Winter og Oskar Johnsen Rydh. De har turnert i inn- og utland, og vært oppvarmingsband for Wardruna, Gåte, Seigmen og Eivør. Kalandra komponerte flere av låter til HBO-serien Beforeigners og har mange millioner avspillinger på YouTube de seinere årene. I sommer er de på stor Europaturne sammen med Wardruna.

Arrangør: Numedal Middelaldersenter i samarbeid med Middelalderuka.

Billett kr. 320 ved forhåndskjøp på ticketco.no
Ved inngang kr. 350. Kr. 220 for studenter med gyldig legitimasjon.
Barn under 12 år gratis, i følge med voksen.


Lørdag 30. juli

Kl. 12.00-17.00
Middelaldermarked - Middelalderskogen i Rollag
På det tradisjonelle Middelaldermarkedet får du kjøpt håndverksprodukter og mat fra lokale produsenter. Rollag knivklubb byr på Knivmarked med salg og bytte.

Buskerud Slektshistorielag vil presentere DNA-testing i forbindelse med slektsforskning, med mulighet for testing av slektsinteresserte personer.

Det blir underholdning for liten og stor, med musikk, teateropptrinn v/ Drammen teater og kampshow med reenactmentgruppa Vikverir. Vi får besøk av en gjøgler og tryllekunstner, og det blir ponniridning for de minste barna. Alle kan prøve seg med pil og bue.

Blir du sulten, kan du kjøpe varm mat fra Middelalderkjøkkenet, vafler og kaffe.

Arrangør: Numedal Middelaldersenter.
Se mer info om ulike salgsboder og program på middelverkstedet.no

Inngang kr. 100. Gratis for barn under 16 år.
Stiller du i viking- eller middelalderdrakt kommer du inn for 1/2 pris!

Støttespillere

Flesberg komm grey   rollag komm grey   nore og uvdal komm grey   viken   buskerud   Lågdalsmuseet  

Middelalderuka i Numedal

Tlf. 99 39 79 53
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

        

Mer om Middelalderuka